<

Проблеми обміління Світязя та ерозію берега Західного Бугу обговорювали у Кабміні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:32 | 7.04.2021 / Новини / , /
Перегляди
60
/ Коментарі відсутні

Питання обміління Шацьких озер та шляхи його вирішення, а також першочергові заходи, спрямовані на припинення процесу берегової ерозії Західного Бугу обговорили під час круглого столу, що відбувся 5-го квітня за участі голови Державного агентства водних ресурсів України Валентина Шліхти.

Про це інформують у Волинській ОДА.

«Увага до водних об’єктів сьогодні є досить високою. Як ніколи, сьогодні не просто на словах, а на ділі увага є як від Президента України, так і від Уряду. Швидко розглядаються та вирішуються проблемні питання, зокрема приймаються необхідні нормативні та законодавчі акти. Також є достатній рівень фінансування для того, щоби розв’язувати проблеми водного господарства. Разом із цим, це зумовлене тим, що на сьогодні ми справді стикаємося із великою кількістю проблем, які мають ряд об’єктивних причин. Серед них є і незворотні зміни клімату», – сказав на початку засідання Валентин Шліхта.

На переконання голови ОДА Юрія Погуляйка, обидва питання – є надзвичайно важливими й мають загальнодержавне значення.

«Щодо Шацьких озер, то загалом ми встановили кілька причин обміління, до того – напрацювали й план дій аби уникнути погіршення ситуації. Аналогічна ситуація і з питанням берегової ерозії Західного Бугу, яке також треба вирішити, бо щовесни ми втрачаємо свої території.

Однак, в реалізації усього комплексу заходів нам необхідна допомога на державному рівні, зокрема у фінансуванні. Бо реалізувати усе без підтримки з державного бюджету – дуже складно», – зауважив Юрій Погуляйко.

Своєю чергою, голова Державного агентства водних ресурсів України Валентин Шліхта підкреслив, що саме ці питання справді є стратегічними. Адже Волинь є транскордонною областю, де кордон проходить по річищу річки. До слова, таких в Україні налічується п’ять.

«Щодо Волині, то це регіон, який має цілий ряд питань стратегічного значення, пов’язаних із водними ресурсами. З одного боку – це багатий на водні ресурси регіон. І мова не лише про Шацькі озера, які є перлинами України, а й про велику кількість річок, які потребують особливої уваги, і повинні бути збережені для майбутніх поколінь. І іншого боку – це транскордонний регіон, де також є ряд проблем транскордонного характеру, котрі ми маємо вирішити на усіх рівнях.

В цьому числі й втрата земель через берегову ерозію Західного Бугу. Ми вже обговорювали на рівні Кабінету Міністрів України, з народними депутатами щодо пріоритетності розв’язання цих питань», – зауважив голова Державного агентства водних ресурсів України.

Відтак, начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Валентин Кухарик поінформував учасників круглого столу про причини обміління Шацьких озер та шляхи розв’язання цього питання та про заходи необхідні для берегоукріплення річки Західний Буг. Окрім цього, відзначено й про розроблену Концепцію програми збереження Шацького поозер’я, яку напрацювали в області.

Зокрема, серед основних причин обміління Шацьких озер є кліматичні зміни, неконтрольоване водовідведення і водокористування та відсутність централізованої системи водопостачання і водовідведення, застаріла і неефективна меліоративна система, розробка Хотиславського кар’єру та недосконалість управління та недоотримання водного законодавства.

Щодо берегоукріплення річки Західний Буг, то за словами Валентина Кухарика, для цього необхідно відвести землю. Так, на сайті ДПСУ опубліковано проєкт Концепції Державної цільової правоохоронної програми облаштування державного кордону щодо будівництва інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій Державної прикордонної служби України на період до 2031 року. Саме у цьому документі й приписані шляхи й способи розв’язання проблеми.

Тож на завершення засідання голова Державного агентства водних ресурсів України Валентин Шліхта резюмував, що з пропозиціями, які напрацювали під час засідання круглого столу, необхідно звернутися до Кабінету Міністрів України, зокрема Валентин Шліхта запропонував оформити протокол із відповідним зверненням. Це своєю чергою дасть підґрунтя для лобіювання прийняття відповідних цільових програм.

Нагадаємо, швидка течія Західного Бугу стрімко руйнує правий український берег річки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа