<

«До проблеми не треба підходити огульно!», – Ігор Гузь про «оптимізацію» шкіл

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:37 | 26.03.2016 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Проблема реформування освіти сьогодні є вкрай актуальною для педагогів, батьків та учнів. Люди збентежені, адже через закриття малокомплектних шкіл діти змушені їздити на навчання в інші села. До слова, під закриття потрапляють заклади, котрі налічують до 50-ти учнів.

 Народний депутат Ігор Гузь знає про це та виступає проти закриття малокомплектних шкіл у своєму окрузі. Бо вирішувати проблему із так званою «оптимізацією» варто комплексно і виважено, враховуючи побажання батьків та вчителів, а не «сліпо» закривати школи: «До цієї реформи треба підходити індивідуально, зважаючи на кожен окремий випадок, аби не створювати соціальну напругу».

У виборчому окрузі Ігоря Гузя ця проблема може торкнутися відразу 16-ти шкіл, які розташовані у Володимир-Волинському, Іваничівському та Любомльському районах, а також у Зимнівській та Устилузькій об’єднаних громадах. Кількість учнів у цих закладах – від 5-ти до 22-ох. Після оптимізації вони будуть змушені навчатися в сусідніх селах.

Найбільше освітніх закладів, що  оптимізують, у Любомльському районі. Тут планують закрити аж 5 шкіл, які вважають малокомплектними. «Закривати 16 навчальних закладів в регіоні Прибужжя – це надзвичайно радикальний крок для людей із мого виборчого округу! Варто спільно із батьками та освітянами розглядати цю проблему та шукати шляхи її вирішення. І до цього обговорення неодмінно має долучитися місцева влада», – переконаний нардеп Ігор Гузь.

Також для учнів, яких підвозитимуть до нового місця навчання, потрібні будуть додаткові шкільні автобуси, бо ходити на навчання за кілька кілометрів розбитими дорогами просто неможливо.

«Не менш важливе питання, яке постає під час проведення оптимізації – подальша доля вчителів: педагогів відправлять на курси перепідготовки, чи просто скоротять із роботи? Люди схвильовані! Їх варто інформувати, потрібно пояснити, що зміниться після такої реорганізації. Якщо, до прикладу, у школі навчається 5-8 дітей, а педагогічний колектив складається із 10-15 вчителів, то, звичайно, доцільності тут немає. Однак, у цьому випадку все одно потрібно йти на зустріч побажанням дітей та батьків!» – вважає Гузь.

«Масово закривати школи не можна! Якщо люди будуть проти – треба шукати інші методи реорганізації. Ми повинні працювати, аби школярі у селах мали належні умови для навчання, хорошу їдальню, спортивну залу, і головне – високий рівень освіти», – наполягає депутат.

До слова, минулого року депутатові вдалося посприяти тому, аби не закрили через невелику кількість учнів школи у селах Грушів та Верхнів на Іваничівщині, селах Черемошна Воля та Руда на Любомльщині. За наполяганням Ігоря Гузя в управлінні освіти Волинської ОДА все ж погодилися не закривати навчальні заклади.

Такий підхід депутат пояснює важливим значенням школи – одного з центрів села: «Ми маємо усі спільно подумати, як саме будемо захищати кожну школу. Якщо не буде навчального закладу,  село буде гинути, і це розуміє кожен із нас. До цієї проблеми не треба підходити огульно. Свою підтримку людям в цьому питанні я гарантую» – резюмував Ігор Гузь.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер