<

Президент підписав закон про кібербезпеку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:15 | 31.08.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Президент Порошенко ввів в дію рішення РНБО “Про стан виконання рішення РНБО від 29 грудня 2016 року “Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи щодо їхньої нейтралізації “.

Про це повідомляє адміністрація президента.

Згідно з указом, уряд повинен в тримісячний термін врегулювати питання про заборону державним органам, підприємствам, установам і організаціям державної форми власності закуповувати послуги з доступу до мережі Інтернет у певних операторів телекомунікацій. Це стосується тих провайдерів, у яких відсутні документи про підтвердження відповідності системи захисту інформації встановленим вимогам у сфері захисту інформації.

Кабмін також повинен впровадити механізм залучення фізичних і юридичних осіб на умовах аутсорсингу до виконання завдань кібернетичного захисту державних електронних інформаційних ресурсів.

Уряду і СБУ необхідно спільно підготувати і подати на розгляд Ради законопроект про розмежування кримінальної відповідальності за злочини в сфері використання комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку, вчинені щодо державних та інших інформаційних ресурсів, щодо об’єктів критичної інформаційної інфраструктури та інших об’єктів, а також відповідне розмежування підслідності.

Також СБУ, адміністрація Держспецзв’язку та Нацполіція повинні активізувати співпрацю із зарубіжними партнерами з протидії кібератакам на критичну інформаційну інфраструктуру, проведення розслідувань таких кібератак, встановлення причин і умов, що сприяли їхньому вчиненню, а також щодо залучення міжнародної технічної допомоги для забезпечення кіберзахисту державних електронних інформаційних ресурсів, об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

Крім того, протягом 2017 року уряд має забезпечити фінансування витрат на проектування захищеного центру обробки даних для розміщення державних електронних інформаційних ресурсів; вжити заходів щодо створення Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України і забезпечення його функціонування; забезпечити безумовне виконання державними органами законодавства в сфері технічного захисту інформації, а також оперативно реагувати у встановленому порядку на виявлені порушення.

Також рекомендовано Національному банку України за участю Адміністрації Держспецзв’язку та СБУ невідкладно вжити заходів, спрямованих на вдосконалення кіберзахисту системно важливих банків України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер