<

Правоохоронці закрили резонансну справу вбивства активіста на Харківщині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:15 | 30.12.2018 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Правоохоронці 28-го грудня закрили кримінальне провадження про вбивство Миколи Бичка – екологічного активіста із селища Есхар Харківської області. Його знайшли повішеним 5-го червня у Чугуєві.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

У поліції незважаючи на ряд фактів, що свідчили про вбивство, все ж вирішили, що хлопець здійснив самогубство. Про це повідомила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик у Facebook.

“У систему, призначену для зберігання побутових нечистот, уже понад рік зливали промислові відходи. Як і решта місцевих, Микола був певен — це забруднює повітря та річку Уди, яка впадає в Сіверський Донець”, – розповіла Печончик.

Хлопець знімав на телефон усе, що відбувалося біля очисних споруд на околиці села. Потім їхав до джерела, набирав воду й дорогою через ліс повертався назад.

“4 червня цього року після однієї з таких поїздок Микола не повернувся, а наступного дня його знайшли повішеним у лісі — за два кілометри від очисних споруд. Поряд із тілом стояв велосипед і пляшка з водою”, – зазначила Печочник.

За її словами, слідчі із Чугуївського райвідділу поліції не вжили необхідних дій для розслідування вбивства Бичка.

“За словами адвоката Романа Лихачова, протягом першого місяця не було проведено практично ніяких слідчих дій, втрачено важливі докази, документи на проведення експертиз близько місяця не відправляли, а процесуальне керівництво за розслідуванням йшло формально”, – пише Печочник.

“Зокрема, під час слідчо-оперативних дій правоохоронці навіть не зняли мотузку з дерева, на якій знайшли повішеного хлопця, вони відрізали від неї лише шматок; а основний доказ — верхню частину мотузки — де могли знаходитися потожирові та інші сліди рук убивць, залишили. Потім мотузка зникла. Кору дерева, на якому знайшли повішеного хлопця, намагалися підпалити невідомі”, – наголосила Печочник.

За її словами, прокуратура Харківської області визнала порушення Кримінального процесуального кодексу слідчими при огляді місця події і заявила про притягнення винних до дисциплінарної відповідальності. Втім, ключові докази було втрачено назавжди. Також правоохоронці вилучили комп’ютер хлопця без ухвали суду, хоча спочатку адвокат Лихачов наполягав на тому, щоб зробили копію, аби в поліції не могли додати “потрібну” інформацію суїцидального характеру.

“Викликає питання і спосіб повішення: поставити пеньок, з якого нібито повісився Микола, одній людині неможливо, сліди кочення його були відсутні. Зламаний ніс нібито при повішенні теж викликає питання – саме так Миколу могли оглушити, щоб потім повісити”, – йдеться у пості.

Згодом адвоката, який критикував слідство, усунули від справи. Крім того, йому погрожували невідомі.

“Обурені мешканці почали проводити регулярні мітинги в центрі Есхару та вимагати публічних звітів від Чугуївського райвідділу поліції щодо ходу розслідування”, – зазначила Печочник.

Водночас невідомі намагалися блокувати поширення інформації, яка стосувалася справи Бичка.

“Так, у групі селища Есхар у соцмереах зникали дописи про збори мешканців селища, і як наслідок, все менше людей про них знали і приходили вимагати розслідування”, – наголошується у пості.

За словами печочник, на початку наступного року на Харківщину має поїхати Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка займається проблемою нападів на громадських активістів і, зокрема, буде вивчати справу Бичка.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер