<

Позитивні підсумки. Успіхи 2016 року

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:56 | 31.12.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Згадаймо “перемоги”, щоб увійти в новий, 2017 рік з добрими думками і новими надіями.

2016 рік був складним для всього світу. Цей рік забрав із собою великих людей – Девіда Бов’ї, Алана Рикмана, Мохаммеда Алі і багатьох інших, терористи продовжили свої зухвалі атаки на мирних жителів у Європі, війни у світі тривають, а до влади приходять популісти.

Для України 2016 рік у дечому став роком нездійснених надій: бойові дії на Донбасі тривають, гинуть люди, гривня слабшає, а ЄС усе так само далеко.

Не тільки в Україні, в усьому світі дорожчає життя, а впевненість у завтрашньому дні слабшає, чому сприяють і ЗМІ, які дедалі частіше працюють за принципом “хороших новин не буває”.

“КорреспонденТ” вирішив згадати позитивні моменти року, що минає, у тому числі українські “перемоги”, щоб увійти в новий, 2017 рік з добрими думками і новими надіями.

Перемога на Євробаченні

У цьому році переможницею на міжнародному музичному конкурсі Євробачення стала співачка Джамала, яка представляє Україну.

Ще тепліше від її перемоги стало в контексті відносин між Україною і Росією. По-перше, Джамала родом з Криму, по-друге – її головним суперником у фіналі виявився Сергій Лазарєв з РФ.

Але в наступному році конкурс повинен пройти в Україні. Тепер на країну звалився чималий клопіт, що обчислюється, крім усього іншого, багатомільйонними витратами. Але експерти кажуть, що це стане хорошим вкладенням в імідж України.

Найбільша українська Мрія

У цьому році вперше піднявся в небо літак Ан-225 Мрія, розроблений київським КБ ім. Антонова. На сьогоднішній день він є найбільшим, найважчим і найпотужнішим транспортним літаком у світі.

Його максимальна злітна маса становить 640 т, а вантажопідйомність – 250 т.

У травні Мрія здійснила політ до Австралії, де тисячі людей зустрічали її аплодисментами.

https://www.youtube.com/watch?v=DQw4lx4_I5U

Окрім того, Україна і Китай домовилися про спільне виробництво цього літака.

Збройний барон

Цього року Україна піднялася в Глобальному індексі мілітаризації з 23-го на 15-е місце. Також Україна зайняла 25-е місце зі 126 в Глобальному рейтингу військової могутності і злетіла догори в рейтингу виробників зброї.

Стокгольмський міжнародний інститут з дослідження проблем світу поставив Україну на дев’яте місце в списку головних експортерів зброї.

Крім того, Укроборонпром увійшов у рейтинг Defense News TOP 100, який об’єднує найбільші за обсягом виручки фірми оборонної промисловості у світі.

Українське держпідприємство з 920 мільйонами доларів зайняло 68-е місце в списку. При цьому в торішньому рейтингу Україна займала 92-е місце з 575,9 мільйонами доларів.

ООН визнала Росію окупантом

Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію України щодо Криму, у якій Росія називається державою-окупантом.

Тепер окупація Криму буде значитися в усіх документах ООН по півострову. Це стало першим визнанням агресії Росії на такому рівні.

Українська сторона говорить, що основною метою резолюції є закликати Росію дотримуватися своїх зобов’язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного права.

У резолюції повідомляється про випадки позасудових страт, викрадення, політично вмотивовані переслідування, дискримінацію, залякування, довільне затримання, тортури і жорстоке поводження із затриманими, а також про зловживання іншими основними свободами, включаючи свободу вираження думок, релігії чи переконань і права на мирні зібрання.

Скіфське золото

Окружний суд Амстердама визнав, що Скіфське золото належить Україні і має бути повернене до Києва.

“Усі старожитності необхідно повернути Україні, оскільки лише суверенні держави можуть претендувати на об’єкти культурної спадщини. Так як Крим не є суверенною державою, питання приналежності кримських старожитностей повинен визначати суд України”, – таке рішення озвучив суд.

Тобто Київ повинен розглядати претензії кримських музеїв. Усі музеї Криму вже заявили, що оскаржуватимуть рішення амстердамського суду – на це в них є три місяці. Весь цей час предмети їх кримських колекцій будуть перебувати в Нідерландах.

Ан-132

У цьому році відбулася перша офіційна презентація нового транспортного літака легкого класу Ан-132D, який спроектувало держпідприємство “Антонов”, але будує спільно із Саудівською Аравією.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа