<

Пожежа у Нотр-Дамі: вогонь гасили 9 годин, дах і шпиль згоріли, головні святині врятовані

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:14 | 16.04.2019 / Новини / /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Французьким пожежникам вдалося взяти під контроль пожежу в Соборі Паризької Богоматері в Парижі, яка розпочалася у понеділок 15 квітня пізно ввечері. З палаючого Собору вдалося врятувати частину святинь, в тому числі терновий вінець Ісуса Христа.

Як повідомляє Європейська правда, про це заявив ректор собору (відповідальний за богослужіння священик) Патрік Шове в ефірі Le Parisien.

“Ми врятували терновий вінець, туніку святого Людовіка. Усередині вдалося також врятувати кілька картин, але великі полотна винести було неможливо”, – сказав Шове.

Терновий вінець, який, згідно з Євангеліями, поклали на голову Ісуса Христа перед розп’яттям, одна із найбільших реліквій християнства.

 
Собор після пожежі

Собор Паризької Богоматері є пам’ятником всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У соборі розташовувалися багато картин. Серед них так звані “травневі”, тобто картини, які у XVIII столітті майже щороку замовляла корпорація ювелірів Парижа до 1 травня. Кілька картин були передані до Лувру приблизно у 1860 році.

Нагадаємо, вогонь під дахом Нотр-Дам спалахнув о 18:50 за місцевим часом (19:50 за Києвом). Вже за кільканадцять хвилин стало очевидним: пожежа буде вкрай масштабною, а боротьба з нею – непростою. Згодом фахівці пояснили: Собор Паризької Богоматері, попри свій монументальний зовнішній вигляд, був значною мірою зведений з дерева, а не лише з каменю

Всю ніч пожежні гасили залишкові осередки вогню, щоб не дати їм поширитися на північну і південну дзвіниці та уникнути їхнього руйнування.

Пожежникам вдалося зберегти 850-річну головну кам’яну споруду готичної будівлі, включаючи дві її вежі, але шпиль і дах повністю згоріли і обвалилися.

В результаті масштабної пожежі у Соборі Паризької Богоматері постраждали пожежник і двоє поліцейських.

“Після більш ніж дев’яти годин запеклої боротьби майже 400 пожежників у Парижі подолали цю страшну пожежу. Двоє поліцейських і пожежник отримали незначні ушкодження”, – повідомили пожежники у Twitter.

Паризька прокуратура розпочала розслідування причин пожежі, але наразі Францію найбільше цікавить питання не “хто винен”, а “що робити”.

Причому принципова відповідь на нього вже є. Ніхто не ставить під сумнів, що перлина Парижа, яку щороку відвідувало 12 мільйонів людей (і це не враховуючи мільйонів тих, хто милувався, просто проходячи повз собор) – обов’язково буде відновлена.

Про це, зокрема, заявив президент Еммануель Макрон.

Те, що сталося – це жахлива трагедія. І хоча битва ще не до кінця виграна, найгіршого вдалося уникнути

У своїй заяві після того, як вогонь був локалізований, Макрон гарантував, що святиня повернеться. Кожен зможе взяти посильну участь у відновленні паризького Нотр-Даму.

“Цей собор був побудований понад 800 років тому, та й у наступні сторіччя він покращувався та добудовувався. Тепер ми – всі разом – відбудуємо його”, – наголосив Макрон, подякувавши пожежникам, яких, за його даними, працювало близько 500.

І не лише він був вдячний вогнеборцям. Французькі ЗМІ поширюють відео того, як люди на вулицях зустрічали рятувальників, що їздили за водою від місця пожежі.

У вівторок 16 квітня у Франції розпочнеться загальнонаціональний збір коштів, і вже відомо про перші пожертви.

Так, вранцузький бізнесмен, власник Louis Vuitton, президент групи компаній LVMH Бернар Арно оголосив, що виділяє 200 мільйонів євро на відновлення Собору Паризької Богоматері після пожежі.

Інвестиційна компанія Artemis, що належить французькій родині Піно, вже оголосила, що перерахує 100 мільйонів євро на відбудову Собору Паризької Богоматері.

Столичний регіон Іль-де-Франс сьогодні оголосив, що виділить 10 млн євро екстреної допомоги на проведення початкових робіт у постраждалому від пожежі соборі.

Цієї ночі увага до пожежі була безпрецедентною. Аналітики Le Figaro порахували, що за перші 10 годин з’явилося 1,6 млн твітів із підтримкою Франції – від політиків, міжнародних лідерів і просто читачів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер