<

Пояснили, чи потрібно водіям міняти посвідчення з «не розділеними» категоріями на нові

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:33 | 10.11.2021 / Новини / /
Перегляди
2016
/ Коментарі відсутні

Водіям розповіли, чи потрібно змінювати права з не розділеними категоріями на нові.

Відповідно до Закону №586-VІ категорії на право керування транспортними засобами розмежували на підкатегорії: з “А” на “А1” і на “А”, з “С” на “С1” і на “С”, з “D” на “D1” і на “D” тощо. Водночас водіям із не розмежованими категоріями законом надана можливість здійснити обмін посвідчення на нове із розділенням категорій на підкатегорії, – інформує Дорожній адвокат.

Періодично водії із не розділеними категоріями отримують штрафи на підставі ч.2 ст.126 КУпАП. Для прикладу судова справа №345/4182/21.

Після збільшення розміру штрафу за керування без відповідної категорії чи підкатегорії з 510 грн до 3 400 грн (ч.2 ст.126 КУпАП), працівники поліції почали особливо уважно перевіряти чи є у водія відповідна категорія чи підкатегорія на право керування певним видом транспортного засобу.

Відповідно до пункту 27 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами №511 посвідчення водія, видане до набрання чинності Законом від 24.09.2008 №586-VI може бути обміняне на нове. Ключовим у цьому випадку є словосполучення “може бути обміняне”, а не “зобов’язаний обміняти”.

Водночас, в новому посвідченні водія зазначаються категорії: “А1”, “А” – відповідає категорії “А”; “В1″, В” – відповідає категорії “В”; “С1”, “С” – відповідає категорії “С”; “D1”, “D” – відповідає категорії “D”; “ВЕ” – відповідає категоріям “В” і “Е”; “С1Е”, “СЕ” – відповідає категоріям “С” і “Е”; “D1Е”, “DЕ” – відповідає категоріям “D” і “Е”; “Т” – відповідає категорії Трамвай, Тролейбус. Так, пунктом 28 Положення № 511 передбачено, що обмін посвідчення водія проводиться без складення іспитів, крім випадків, передбачених пунктом 25-1 цього Положення.

Отже, обмін посвідчення водія, виданого до набрання чинності Законом від 24.09.2008 №586-Уі, на нове здійснюється без складення іспитів та є правом особи, а не обов’язком.

Таким чином, звинувачення інспектора у керуванні транспортним засобом на підставі посвідчення водія, виданого до набрання чинності законом №586-VI, із не розділеними категоріями є протиправними. Накладений штраф у такому випадку є незаконним та підлягає скасуванню.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа