<

Повідомили, скільки дітей на Волині звернулися до лікарні після нападу тварин

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:19 | 29.07.2021 / Новини / , , /
Перегляди
159
/ Коментарі відсутні

У 2020 році після нападів тварин за медичною допомогою звернулось понад 1300 волинян, третина з них — діти.

Цьогоріч постраждало 14 дітей, – інформують у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Епідеміологічним розслідуванням встановлено, що майже у всіх випадках мав місце саме укус відомими тваринами, з яких більшість становлять собаки (71,5%) та коти (28,5%). У понад 90% всіх звернень мав місце неспровокований напад тварини (підбігла і вкусила).

Постраждалі від укусів діти звертаються за медичною допомогою, в основному, до Волинської обласної клінічної дитячої лікарні (13 звернень), 1 особа 19-ти років (з Любомльського району) — за місцем навчання у Тернопільську міську лікарню.

Останнє повідомлення з обласної дитячої клінічної лікарні про укус собакою 13-ти річної дитини відбувся за місцем її проживання в Луцькому районі. Тварина без причини підбігла та нанесла укус.

Аналіз випадків нападів собак на дітей, засвідчив, що під час нанесення травми, у жодної тварини не було намордника, а більшість з них, взагалі самостійно гуляли населеним пунктом.

Ускладнює епідситуацію той факт, що всі тварин у господарствах, включаючи ту, яка нанесла укус, не вакциновані проти сказу.
Це важливий аспект, адже на сьогодні в області підтверджено 12 випадків сказу серед тварин (у В.Волинському, Ківерцівському, Ковельському, Луцькому, Любешівському та Шацькому районах). Левова частка сказу припадає на домашні тварини: собаки (41,6%) та коти (25%).

Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб попереджає: при укусах, подряпинах будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів — необхідно промити рану проточною водою з милом та терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. Варто знати, що одяг, в який була одягнута людина під час укусу, необхідно обробити гарячою праскою, і лише після цього його можна ремонтувати та прати.        

А при контактах з хворими тваринами (ослиненні шкіри чи укусах) слід не зволікати, а негайно звертатись до медичної установи та не відмовлятись від профілактичних антирабічних щеплень — єдиного запобіжного заходу вберегтись від смертельної хвороби, якою наразі залишається сказ.   




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер