<

Повідомили скільки державних субвенцій надійшло на Волинь у 2018 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:53 | 18.04.2019 / Новини / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

2018 року Волинь потрапила до переліку областей, які отримали найменшу суму субвенцій – лише близько 115 млн грн. Це шосте місце з кінця. На округи п’яти мажоритарників надали 98,85 млн грн на соціально-економічний розвиток, обласний бюджет одержав 15,68 млн грн.

Виділення субвенцій на округ мають змогу ініціювати як самі народні депутати, так й інші суб’єкти. Це проаналізувала команда Громадянського Руху ЧЕСНО.

Найбільша сума надійшла до обласного бюджету на придбання медобладнання для перинатального центру (10 млн грн). Що стосується фінансування об’єктів на округах мажоритарників, то наймасштабнішими проектами виявилися закупівля обладнання для міської лікарні Луцька на 6 млн грн в окрузі Ігоря Лапіна, капітальний ремонт елементів стадіону “Шахтар” на 2,15 млн грн у Нововолинську, який входить до округу Ігоря Гузя, будівництво спортивного комплексу в смт Торчин (округ Сергія Мартиняка) та реконструкція огороджувальних конструкцій у ковельській школі №13.

Значну частину субвенційних коштів народні депутати витратили на об’єкти дрібного фінансування. Так, 13 об’єктів з максимальним фінансуванням 6 млн грн отримали загалом 22,43 млн грн, а решта 477 об’єктів – 37,59 млн грн.

Одна з найвагоміших часток витрат припадає на дитячі та спортивні майданчики – близько 8,7 млн грн. Найбільше таких об’єктів на окрузі Ігоря Гузя – на 5,76 млн грн. 

В окрузі Ігоря Гузя найбільше коштів торік витратили на капітальні ремонти дитсадків, шкіл, стадіонів тощо – 10,53 млн грн. Як уже зазначалося, значну частку має будівництво майданчиків – 5,75 млн грн. Окрім того, гроші спрямували на освітлення вулиць, придбання меблів та оргтехніки. Про використання цих коштів народний депутат регулярно звітує перед громадою та на своїй сторінці у Фейсбуці.

“На початку моєї каденції я вирішив, що повинен бути лобістом свого округу. Зокрема, залучати кошти з державного бюджету, різноманітних програм, органів державної влади, під які виділяються фінанси, для розв’язання тих чи інших проблем. У цьому контексті працюю і вважаю, і люди вважають, що це один з показників роботи народного депутата”, – розповів Ігор Гузь.

Також він додав, що не підтримав держбюджет 2018 року, оскільки не було передбачено коштів на добудову шахти на його окрузі. Однак це ніяк не вплинуло на розмір субвенції, яку виділили на його округ. 

Ковельський округ (№21), який представляє народний депутат Степан Івахів (парламентська група “Воля народу”), отримав 2018 року стільки ж коштів, як і округ Гузя. Значну частину субвенційних коштів на окрузі Івахіва (16,48 млн грн) витратили на тепломодернізацію навчальних закладів, на дитячі майданчики спрямували 1,50 млн грн.

У соцмережах 2018 року Івахів не був надто активним і майже не публікував дописів про соціально-економічний розвиток округу, проте можна побачити, що він і далі дає гроші на потреби округу з власного благодійного фонду “Патріоти Волині”. Одну з найбільших сум (1,49 млн грн) виділили на реконструкцію даху школи в селі Журавлине Старовижівського району, яке входить до округу №21 Івахіва. 

На 20-й округ (Луцький, Турійський, Локачинський, Рожищенський, Горохівський райони), котрий у ВРУ представляє народний депутат Сергій Мартиняк, 2018 року виділили 23,2 млн грн. Зокрема, 5,48 млн грн витратили на реконструкцію вуличного освітлення, 8,95 млн грн – на капітальний ремонт, 4,5 млн грн – на будівництво. Найдорожчим об’єктом (на 3,9 млн грн) став спортивний комплекс у смт Торчин, який почали будувати 2017 року, але на початок 2019-го ще не закінчили через відсутність фінансування.

У Луцьку (округ №22) народний депутат Ігор Лапін залучив 11 млн грн на 8 проектів, які стосувалися переважно придбання медичного обладнання. Зокрема, 6 млн грн виділили на закупівлю медобладнання для Луцької міської клінічної лікарні.

2017 року Луцьк теж отримав найменше коштів з-поміж волинських округів. Тоді нардеп Лапін пояснив журналістам Руху ЧЕСНО, що політичний чинник та підтримка влади частково є визначальними в розподілі субвенцій. І ті кошти з держбюджету, які надійшли за його підтримки, дісталися не лише округу, а й області.

Близько 11,2 млн грн одержав маневицький округ (№23), який у парламенті представляє народна депутатка, фігурантка антикорупційних розслідувань Ірина Констанкевич.

“Про соціально-економічну субвенцію з державного бюджету на розвиток територій, виділення якої ініціює народний депутат-мажоритарник, скажу, що вона потрібна для мого 23-го округу. Це сільська територія з великими проблемами, які не розв’язувалися десятиліттями. Я ці проблеми знаю, тому що постійно на окрузі. Перелік об’єктів я формувала з урахуванням реальних проблем у громадах, наявності відповідної документації (ПКД) та узгодження з головами сільрад, ОТГ і райдержадміністрацій – розпорядниками коштів”, – зазначила депутатка.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок