<

Повідомили, коли в Україні покращиться ситуація з пенсіями

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:12 | 9.10.2020 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У 2020 році для виходу на пенсію за віком у 60 років треба мати документально підтверджених 27 років страхового стажу. До 2028 року кожен другий пенсіонер буде виходити на пенсію вже 63 або 65 років, бо для оплачуваного відпочинку після 60 років вже бракуватиме стажу. У 2028 році страховий стаж для чоловіків повинен складати 35 років, а для жінок – 30.

Чи допоможе збільшення пенсійного віку отримувати кращі пенсії, адже нині дві третини пенсіонерів отримують менше трьох тисяч на місяць, а кілька мільйонів пенсіонерів взагалі отримують мінімальні 1712 гривень. На ці питання в ефірі Апостроф Live відповіла експерт у сфері пенсійного забезпечення, провідний науковий дослідник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко.

– Яким має бути розмір пенсії? Є ж якісь міжнародні стандарти.

– Міжнародні стандарти є. Є Конвенція Міжнародної організації праці, але там ці стандарти досить гнучко виписані. Вважається, що якщо у людини є встановлений законом необхідний стаж, а у нас це 35 років, то розмір пенсії має бути не меншим, ніж 40% від середньої заробітної плати кваліфікованого робітника. Але у нас на 40% не витягує пенсія зараз. У нових пенсіонерів може бути, що пенсія становитиме 40%.

– Це за солідарною системою, так?

– Так. Інших у нас пенсій по суті немає, і нескоро вони з’являться. Проблема накопичувальних пенсій полягає в тому, що для накопичення пенсії як щомісячної виплати, яка буде приходити вам аж до кінця життя, треба мати або дуже великі кошти, або дуже довгий час накопичувати. Якщо пан Шмигаль у 2021 році запровадить накопичувальну пенсію, то через 15 років там не буде пенсії. За 15 років там не сформується ніякої пенсії, як щомісячної істотної виплати. Там не буде просто грошей на це, не вистачить.

– То коли ж починати відкладати? Як американці – з першої зарплати?

– Класична теорія накопичення – це щонайменше 20 років, а краще 40. Період накопичення саме для пенсії, коли ви відкладаєте невеличкі, незначні суми для вашого поточного життя – це 40 років.

Звичайно, проблема накопичувальних пенсій в тому, що ми не можемо чекати так довго. Якщо повернутися до демографії, то до 2050 року в нас будуть найскладніші роки, а далі ситуація більш-менш вирівняється. Після 2050 року почнуть виходити на пенсію менш чисельні когорти народжених у 90-х роках. Тоді народжуваність різко скоротилася.

Те, що зараз відчуває наш ринок праці і наша економіка – брак людей працездатного віку – призведе до зменшення числа пенсіонерів після 2050 року. Вже буде не така складна ситуація. Кількість людей похилого віку почне зменшуватися.

– Можливо, тоді вихід з цієї ситуації полягає у приватних пенсійних фондах? Вони ж зараз вже є.

– Вони є, і вони у нас, насправді, з’явилися навіть до 2004 року.

– Тобто ми можемо казати вже про якісь результати? Там же накопичуються суми, у цій історії бере участь якась кількість людей. Ви знаєте, які це цифри?

– Насправді, кількість людей, охоплених НПФ (Накопичувальними пенсійними фондами), які залучені і є учасниками, на користь яких сплачувалися внески, досить невелика. Це біля 800-900 тисяч людей.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер