<

Помер український поет Дмитро Павличко

Цей запис опубліковано більш як рік тому
00:48 | 30.01.2023 / Новини / /
Перегляди
144
/ Коментарі відсутні

29-го січня на 94-му році життя помер український поет, перекладач, літературний критик і шістдесятник Дмитро Павличко. Він зокрема був автором слів пісні «Два кольори».

Про це поінформував голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

«Мені щойно про це повідомив Богдан Горинь із посиланням на доньку письменника. Світла пам’ять і Царство небесне, шановний і дорогий Дмитре Васильовичу», — написав Сидоржевський.

Про Павличка

Поет народився 28-го вересня 1929 року в селі Стопчатів Івано-Франківської області в селянській багатодітній родині. З осені 1945 року по літо 1946-го він був ув’язнений за звинуваченням у належності до УПА. У 1953 році закінчив філологічний факультет Львівського університету.

Перша збірка його поезій «Любов і ненависть» з’явилася в 1953 році. З-поміж інших популярних творів Павличка: «Два кольори», «Коли ми йшли удвох з тобою», «Я стужився, мила, за тобою…», «Наш прапор», «Пригоди кота Мартина» тощо.

Окрім того, у різні роки Павличко був народним депутатом України, професором НаУКМА, послом України у Словаччині та Польщі, першим головою Товариства української мови імені Тараса Шевченка та головою Української всесвітньої координаційної ради. 

Також поет був одним з авторів Декларації про державний суверенітет України та доктрини про нейтральний та позаблоковий статус України — іноді її називають саме «доктриною Павличка».

Поета нагородили званням Героя України, орденом князя Ярослава Мудрого IV, V ступеня та орденом «За заслуги» III ступеня, орденом Свободи. Також Павличко був лавреатом Національної премії імені Тараса Шевченка.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер