<

Помер третьокласник з Чернігівщини після вживання цикути

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:37 | 11.12.2019 / Новини / , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Дев’ятирічний хлопчик з села Стахорщина Чернігівської області помер через отруєння невідомою речовиною. Виявилось, під час прогулянки з друзями він скуштував отруйні корінці цикути.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Згодом дітей почало нудити, їх ушпиталили медики, але найменшого Михайла, врятувати не вдалося. Найімовірніше, ця рослина і призвела до його загибелі.

Михайло з трьома шкільними друзями пішли до річки, щоб прокататися на льоду. Там вони знайшли корінь, ззовні схожий на моркву, вирвали його помили й з’їли, нібито заради цікавості. Але вже за невеликий проміжок часу всі почувалися недобре. У школярів  було запаморочення, нудота, їх судомило.

Матір одного із хлопчиків пригадує, коли вони прийшли додому, її сину стало зле, він почав блювати. Слідом за ним, стан здоров’я інших також погіршився. Тоді жінка й викликала швидку.

“Хлопець, який загинув, він посинів. Ми схопили його, щоб надати першу допомогу, на свіже повітря винесли й відкачали. Він сидів тихенько, а потім я заходжу до будинку і з моїм сином теж саме відбувається. Брат кричить, що із третім хлопчиком теж саме”, – розповідає Наталія Верхуша, мама Миколи.

Медики, які прибули на місце інциденту, спершу думали, що в дітей отруєння медикаментами, оскільки, вони мали однакові симптоми. У хлопчика, кажуть, шансів не було.

“Він був без свідомості. У нього були лише поодинокі вдихи. Те, що це отруєння сумнівів не викликало, бо в усіх були однакові симптоми. Думали, можливо, таблетками”, – каже Ольга, лікарка-анестезіолог Новгород-Сіверської районної лікарні.

Згодом встановили, що причиною смерті є отруєння речовиною. Але, чи саме ця рослина, забрала життя третьокласника, має встановити експертиза.

“Проведено розтин тіла і встановлено що причиною смерті є отруєння речовиною. Зразки цієї рослини відібрані і вони будуть направлені на проведення судово-ботанічної експертизи”, – зазначає Тетяна Похилько, речниця прокуратури Чернігівської області.

Стан двох інших хлопчиків Миколи та Андрія нормалізували. Лікарі кажуть, що отруєння наслідків не матиме.

Місцеві кажуть, що донині не бачили цю рослину, лише читали про неї в мережі. До рук брати теж не радять, бо зазначають, що від цикути гине навіть худоба.

Цикута – одна з найотруйніших рослин в Україні. Не росте лише в Криму та Карпатах, бо любить болота. Рослина з родини зонтичних, як морква з петрушкою, лише стебло в неї порожнисте. Висока, легко витягується з ґрунту, і отруйна навіть при дотику.

“Найбільше отрути перебуває в кореневищі. У цикуті міститься цитотоксин, який дуже небезпечний, він діє на центральну нервову систему і викликає параліч”, – пояснює Микола Федорончук, науковий співробітник інституту ботаніки імені М. Холодного.

Покійний Михась був найменшим за віком та статурою. Імовірно, тому отрута вразила дитину найбільше. Нині на прапорі під школою, де вчився Михайло, чорна стрічка, у шкільному коридорі – його портрет, а поруч вже розмістили інформацію про рослину, яка вбиває.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа