<

Поляки відповіли на лист українців про взаємне прощення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:34 | 5.07.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Польські політики, журналісти і громадські діячі відповіли на лист українців, де мова йде про взаємне прощення злочинів часів Другої світової війни.

Повний текст листа-відповіді наводить Польське радіо:

Брати українці,

У 1894 році на польсько-українському з’їзді літераторів і журналістів у Львові поет, письменник і мислитель Іван Франко сказав: “Серед усіх слов’ян немає двох таких народів настільки близьких в політичному і духовному відношенні, пов’язаних історичними узами, але, незважаючи на все це, так далеких один від одного, як поляки і українці”.

Згодом наше загальне нещастя і відчуженість змінилися ненавистю і націоналізмом, породивши злочин, який разом пережили поляки і українці на Волині, у Східній Галичині, на Холмщині, у Бещадах і на Перемишльській землі.

Тому нам дорогий Ваш лист з такими значущими словами: “прощаємо і просимо прощення”, де ви не уникаєте відповідальності за шкоду, заподіяну полякам в сорокові роки ХХ століття.

Ми також віддаємо данину пам’яті жертвам братовбивчих польсько-українських конфліктів.

Ми дякуємо за Ваш лист і просимо пробачити гріхи, вчинені нашим братам українцям польськими руками. Раніше про це говорили представники польської Католицької церкви, до взаємного прощення наші народи закликав Папа Римський Іоанн Павло ІІ.

Заради примирення невпинно працювали Єжи Гедройц і Яцек Куронь, а також президенти наших країн. Ми звертаємося з проханням до товариств і влади не забувати їхні старання.

Вина потребує компенсації, а в нашому випадку вона згуртувала нас і стала основою істинного братства. Всупереч польській та українській легкодухості, у хороші, але і в погані часи, які, можливо, наступають в нашій спільній Європі, схильній до загроз націоналізму від російського імперіалізму.

Небезпеку краще пережити разом. Ми продовжуємо Вами захоплюватися, і ми солідарні з Вами в боротьбі проти агресора, який вже більше 2 років окупує частину української землі, бажаючи не допустити втілення в життя Вашої мрії – жити в об’єднаній Європі.

Свої підписи під листом поставили колишні президенти Польщі: Лех Валенса, Олександр Кваснєвський, Броніслав Коморовський; колишні міністри: Влодзимеж Цимошевич, Анджей Олеховський, Адам Ротефельд, Радослав Сикорський, Павел Коваль; голова партії “Громадянська платформа” Гжегож Схетина, віце-спікер сейму Малгожата Кідава-Блонська, а також діячі “Солідарності”, публіцисти, видавці, головні редактори видань Gazeta Wyborcza, Polityka, Rzeczpospolita, Newsweek Polska, Liberte!, Kultura Liberalna, Krytyka Polityczna, голова Товариства журналістів Северин Блюмштайн, письменник Анджей Стасюк та інші.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця