<

Польський віце-маршал розповів, чому поляки панікують через безвіз для України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:32 | 20.07.2017 / Новини /
Перегляди
1
/ коментарів 5

Наразі рух за безвізовим режимом становить 20-30% від усього потоку на польсько-українському кордоні. Однак після того, як наші сусіди дозволили їхати на роботу без робочої візи, маючи лише біометричний паспорт і запрошення, кількість охочих може зрости.   

Польські працедавці там часом панікують, що інші країни Євросоюзу також запровадять таку практику й українські заробітчани помчать туди шукати вищих зарплат. Про те, які настрої панують у Польщі, розповідає Експрес онлайн Мирон Сич, екс-депутат Польського Сейму, віце-маршал Вармінсько-Мазурського воєводства, за походженням українець.

– Як реагують у Польщі на безвізовий режим України?

– Серед підприємців є певне занепокоєння щодо цього. Переживають, що втратять хороших працівників з України. Польські роботодавці дуже цінують українців, особливо за те, що вони добре виконують свою роботу, й, звісно ж, за менші гроші, ніж поляки. Адже громадяни Польщі самі їдуть на заробітки в інші країни, де зарплати значно вищі.

Окрім заробітчан, у нашому регіоні живе дуже багато українців, яких переселили під час операції “Вісла” (близько 50-ти тисяч) Нема жодного воєводства у Польщі, де були б такі теплі відносини між українцями й поляками, як на Мазурах. Тут всі розуміють українську. Серед них є підприємці, які займаються сільськогосподарською діяльністю, туризмом. До речі, туризм із кожним роком активніше розвивається. Тут чимало гарних місць для українців, які хочуть відпочити та й вакансій для заробітку. Середня зарплата у Вармінсько-Мазурському воєводстві для українців – 3 тисячі злотих (21 тисяча гривень). Уже 5-6 тисяч злотих вважається дуже доброю зарплатою.

– Яка думка у пересічних поляків щодо відкритих кордонів України?  

– Більшість радіє, що нарешті й у сусідів налагоджується життя. Українці заслужили жити гідно. Скажу, що колись багато поляків також панікували через зв’язок ЄС й Польщі, боялися безвізу. Думали, що прийдуть німці, й заберуть у них  землі. Однак, якби зараз провести референдум про вихід з ЄС, то 80% були б проти цього. На Мазурах люди хочуть, аби Україна стала вільною від Москви, і була членом сім’ї європейських країн. Багато розуміють, що безпечна, самостійна, незалежна Польща залежить і від того, чи Україна буде вільною.

– Що кажуть про українську владу?  

– Українська політика їм не подобається. У польських чиновників нема таких маєтків, як в українських. Народ повинен відчувати, що Президент дійсно дбає про свою державу, а не про власний бізнес. Слід якісно зробити децентралізацію, аби господар був не у столиці, а на місцях. Адже тільки мер міста знає, що найкраще для виборців. Україна на етапі сильної війни. Росія не захоче відпустити Україну легко, однак, переконаний, що все ж вдасться. І хоч поволі, але Україна вже прямує на Захід.




коментарів: 5
  1. Це у Польщі мер міста знає і дбає про виборців, але тільки не у нас. Наш мер не знає ані бельмеса, і тільки й думає як напхати свого гамана.

    • Анатоль, Ви вже трохи перегинаєте палку. Думаю, що коли Сапожніков уже не буде мером, Ви втратите сенс життя. Що це за така надзвичайна НЕЛЮБОВ до нашого мера? Ви ж ображаєте усіх, хто його вибирав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер