<

Польські прикордонники останній тиждень щоденно зупиняють десятки мігрантів на кордоні з Білоруссю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:06 | 5.02.2023 / Новини / /
Перегляди
216
/ Коментарі відсутні

Протягом останнього тижня польські прикордонники щоденно фіксують спроби нелегального перетину кордону мігрантами, що намагаються потрапити у ЄС через територію Білорусі, найбільша група налічувала понад 70 людей.

Про це прикордонники повідомляють у своєму Twitter, пише “Європейська правда”

Так, за суботу 4-го лютого незаконно потрапити в країну намагалися 31 особа, 3-го лютого – 55, 2-го лютого – 46. Найбільше спроб виявили 29-го січня, коли перетнути кордон намагалися 76 осіб. Серед мігрантів – громадяни Туреччини, Сирії, Ірану та багатьох країн Африки. 

Також повідомляють про затримання осіб, які допомагають мігрантам знайти лазівку у кордоні та продовжити подорож вглиб ЄС. 

За тиждень прикордонники впіймали сімох провідників, які, як вважається, допомагають мігрантам потрапити з Білорусі до Польщі, заходячи разом з ними, а потім повертаються у Білорусь та нібито отримують гонорар у розмірі понад 2000 доларів за виконане завдання. Серед таких затриманих – громадяни Туреччини, Іраку, Туркменістану, Азербайджану. Щодо таких осіб починають адміністративні провадження з метою повернення у країни походження. 

Також повідомляють про п’ятьох затриманих за сприяння мігрантам, серед них громадяни України та Грузії. 

Нагадаємо, з літа 2022 року режим Лукашенка організував гібридну міграційну кризу на кордонах європейських сусідів Білорусі, сприяючи прибуттю на кордон людей з Африки та Близького Сходу, які намагаються потрапити до ЄС. Країни Балтії і Польща вважають це помстою за жорстку позицію щодо репресій Лукашенка проти білоруської опозиції і громадянського суспільства.

З зими 2021 року інтенсивність таких спроб суттєво знизилася, але проблема не зникла. Литва і Польща після цього почали будувати стіну на кордоні з Білоруссю.

Латвія нещодавно продовжила до травня режим надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю, аби мати юридичні інструменти для боротьби з нелегальною міграцією.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця