<

Польща відмовляється від спільних з Україною меморіалів Волинської трагедії, – голова Українського інституту національної пам’яті

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:58 | 21.07.2016 / Новини /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Польська влада відкинула конкретні пропозиції України про спільне вшанування жертв Волинської трагедії.

Про це в інтерв’ю “Українській правді” заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

“Все, що можна було зробити, українські політики вже зробили. Але, на жаль, з того боку бажання вислухати практично немає. Наприклад, на початку червня був підготовлений лист за участю двох українських президентів Леоніда Кравчука та Віктора Ющенка, а також глав українських церков – УПЦ КП та УГКЦ. Вони були готові їхати до Польщі, щоб зустрічатися з чинними польськими політиками. На жаль, ця пропозиція не знайшла відгуку з польського боку”, – розповів В’ятрович.

Остання надія була на пропозицію українського парламенту до польських парламентарів – встановити спільний день вшанування пам’яті польських і українських жертв. Ці пропозиції ми готували також для українського президента.

“Зокрема, пропонувалося встановити одночасно у Варшаві та Києві два меморіали пам’яті жертв у Варшаві та Києві з написом “Тут похована ненависть”, щоб підкреслити – більше ніколи такі страшні речі між українцями й поляками не повторяться”, – зазначив В’ятрович.

Він додав, що лише зараз починають відкриватися українські архіви, які проллють зовсім інше світло на всі ці події.

“Власне для таких досліджень з нашої ініціативи ми спільно з польським Інститутом національної пам’яті минулого року створили Українсько-польський форум істориків. Ми сперечаємося, але це не заважає нам якось нормально спілкуватися, бо ми розуміємо всю складність цього питання. А політики не хочуть цього розуміти, перетворюючи складні питання в односкладові меседжі для загострення конфлікту”, – констатував директор Українського інституту національної пам’яті.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер