<

Полковнику колишньої 51 бригади, який загинув під Іловайськом, посмертно присвоїли звання Героя України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:28 | 11.12.2021 / Новини / , /
Перегляди
102845
/ коментарів 8

Полковник Павло Васильович Півоваренко посмертно нагороджений званням Герой України.

Про це йдеться в Указі Президента України №630/2021, передає Мілітарний.

Загинув Павло Півоваренко на посаді виконуючого обов’язки командира 51-ї окремої механізованої бригади 29-го серпня 2014-го року під час прориву з оточення під Іловайськом.

«За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» ПІВОВАРЕНКУ Павлу Васильовичу — полковнику (посмертно).

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

10-го грудня 2021-го року», – йдеться в Указі Президента.

Офіцер народився 2-го вересня 1975-го у місті Радомишль Житомирської області в сім’ї військовослужбовця.

Після закінчення школи навчався у суворовському училищі, а після – у Харківському гвардійському вищому командному танковому училищі. Вже під час служби у війську закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

Командував танковими підрозділами — від взводу до батальйону, був заступником командира 30 окремої механізованої бригади. На початку російської агресії служив у місті Київ в штабі Оперативного командування.

22-го травня був призначений в. о. командира 51 ОМБр після відсторонення Володимира Яцківа з посади командира бригади через брак організації, що призвів до втрат у бою під Волновахою.

В якості командира бригади Павло Півоваренко брав участь у звільненні Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної та низки інших населених пунктів.

Указом Президента України № 258/2016 від 17-го червня 2016-го року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», полковник Пивоваренко Павло Васильович нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Напередодні прориву з Іловайську Півоваренко брав участь разом з усіма командирами підрозділів у нараді у командувача сектору “Б” Хомчака, де обговорювалась пропозиція росіян добровільно скласти зброю і вийти беззбройними, повідомляє у фейсбуці журналіст Юрій Бутусов.

Як зазначає чоловік, усі наші командири складати зброю відмовились. 29-го серпня Павло Півоваренко разом з усією колоною українських військ виїхав з Іловайська, колону спочатку випустили без бою з міста, а потім росіяни відкрили вогонь впритул. Загинуло майже 300 українських воїнів. І серед них в бою загинув і сам Півоваренко.

У поразці під Іловайськом військовим керівництвом була, на жаль, звинувачена 51-ша бригада, і її розформували, тому що заступитися за бригаду мертвий комбриг не зміг.

“Хотів нагадати, як в соцмережах Павла називали зрадником, як придворні робили вкиди що його бачили в Москві чи в ДНР, бригада була розформована.

А потім була експертиза ДНК, збіг, і з’ясувалося що він був похований, як невідомий боєць на Кушугумському кладовищі в Запоріжжі могила за номером 3191, а ще потім нагородження посмертно, через майже два роки, орденом БХ третього ступеня. І ніхто не вибачився за ту брехню, яка, до речі, досі гуляє в Інтернеті, ніхто не вибачився …”, написав у своєму фейсбуці голова Координаційної ради ветеранів АТО з Дніпропетровщини Микола Колесник.

Чоловік додав, що не розуміє владу, яка вже відверто ігнорує Іловайську справу, бо сплески по справі відбуваються тепер виключно перед річницею, перед 29 серпня, а згадувати за Іловайськ перестав навіть Президент.




коментарів: 8

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер