<

Поліція оголосила 79 підозр за фактами продажу гумдопомоги псевдоволонтерами – Клименко

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:05 | 10.09.2022 / Новини / , /
Перегляди
179
/ Коментарі відсутні

Від початку повномасштабного російського вторгнення працівники поліції оголосили 79 підозр за фактами продажу гуманітарної допомоги псевдоволонтерами.

Про це повідомив очільник Нацполіції Ігор Клименко у фейсбуці.

“На жаль, авторитет волонтерів використовують шахраї, які привласнюють благодійні внески чи розпродують гуманітарну допомогу. З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Національна поліція України зареєструвала 404 таких випадки. 79 осіб вже отримали підозри в межах цих кримінальних проваджень”, – сказав Клименко.

За його словами, найпоширенішою схемою, яку використовують псевдоволонтери, є продаж гуманітарної допомоги.

Як приклад Клименко вказав нещодавнє затримання двох осіб.

“Військовий у пошуках авто для бойових побратимів натрапив на оголошення благодійного фонду. Однак, як виявилося, за автомобілі потрібно було заплатити – 5500 євро за дві автівки. А от у акті приймання-передачі військовій частині про вартість не можна було згадувати – продавці наполягали писати виключно «безоплатна гуманітарна допомога». Як встановили поліцейські, таку схему заробітку використовують двоє чоловіків, які прикриваються низкою благодійних громадських організацій. Серед них – ГО «Незалежні», керівником якої є Святослав Літинський (він є свідком у цьому кримінальному провадженні)”, – зазначив очільник Нацполіції.

За його словами, один із фігурантів, надаючи документи від ГО «Незалежні», домовлявся із благодійниками про закупівлю авто за кордоном для потреб військових. Коли автівки доїжджали до кордону з Україною, псевдоволонтери розмитнювали їх через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані в дар військовим частинам ЗСУ.

“Поліцейські в межах кримінального провадження задокументували ці факти та провели обшуки в організаціях, фондах та у помешканнях осіб, про яких згадували фігуранти під час перемовин. Наразі слідчі в процесуальному порядку викликали двох осіб для вручення їм повідомлення про підозру за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги”, – повідомив начальник Нацполіції.

Клименко зазначив, що ці особи понесуть кримінальну відповідальність за свій злочин.

«Але найгірше в таких історіях – це тінь, яку кидають зловмисники на діяльність справжніх волонтерів. І наше завдання полягає в тому, щоб викрити та притягнути до відповідальності кожного, хто прагне використати авторитет благодійників для власного збагачення», – заявив він.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер