<

Поки ви мене не вб’єте, інших виборів не буде – Лукашенко

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:55 | 17.08.2020 / Новини / , /
Перегляди
6
/ коментарів 5

Олександр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, заявляє, що не збирається проводити нові вибори.

Про це інформує УП, посилаючись на видання Белта та слова Лукашенка під час його спілкування з працівниками МЗКТ.

“Ніколи ви від мене не дочекаєтеся, щоб я під тиском щось зробив, – підкреслив білоруський лідер. – Їх (виборів – ред. ) не буде. Тому що не буде ні МЗКТ, ні МАЗа, ні БелАЗа, за пів року ми знищимо все”.

“Ми провели вибори. Поки ви мене не вб’єте, інших виборів не буде”.

Проте, Лукашенко допускає розподіл влади, за умови зміни Конституції. – пише Європейська правда.

“Під тиском президент не повинен приймати рішення. Нам треба прийняти нову Конституцію. Ви її повинні прийняти на референдумі, тому що колишню ми приймали на референдумі, і за новою Конституцією провести, якщо ви хочете, вибори і парламенту, і президента, і місцевих органів влади”, – сказав Лукашенко під час спілкування з робітниками.

Перед цим під час виступу перед колективом підприємства Лукашенко сказав, що зараз ведеться робота над варіантами зміни Конституції, які передбачають перерозподіл владних повноважень, повідомляє державне агентство Білорусі БелТА.

“Два варіанти мені запропонували. Я їх відкинув, тому що вони мало відрізняються від цієї. Йде робота над третім варіантом. Приходьте, сідайте – і працюємо над Конституцією. Виносимо на референдум, приймаємо Конституцію, і я вам свої повноваження за Конституцією передам. Але не під тиском і не через вулицю!”, – заявив він.

Натомість працівники заводу скандували Лукашенку “Йди”.

Також 17-го серпня двоє співробітників МЗС Білорусі вийшли на сходи відомства, щоб висловити свою підтримку протестам проти фальсифікації виборів.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на TUT.BY.

Це В’ячеслав Казаченок, начальник історико-архівного відділу МЗС, та заступниця начальника управління євразійської інтеграції Олена Копанева.

В’ячеслав Казаченок розповів, що вирішив піти на цей крок після зустрічі глави білоруського МЗС Владіміра Макея зі своїми підлеглими, на якій він під страхом звільнення заборонив працівникам міністерства брати участь в акціях протесту.

У руках посадовці тримали чисті білі аркуші, які мали символізувати чисте сумління та Білорусь, вільну від пролиття крові, та історію країни “з чистого аркуша”.

До слова, в Білорусі дев’ятий день тривають масштабні протести по всій країні проти Лукашенка.

Працівники найбільшої державної Белтелерадіокомпанії почали страйк.  

Також усі шахти “Білоруськалію” припинили видобуток руди, працівники вимагають відставки Олександра Лукашенка і зміни президента.

Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода з Салігорська станом на 14:45 понеділка, 17-го серпня

Зазначають, що шахтарі стоять у черзі, щоб підписати вимогу про відставку Олександра Лукашенка та нові президентські вибори.

Натомість, опозиційна білоруська кандидатка у президенти Світлана Тихановська заявила, що готова стати на чолі Білорусі замість Олександра Лукашенка, якого Центрвиборчком оголосив знову президентом.

Тим часом, депутати Європарламенту заявили про невизнання Александра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і сказали, що вважають його персоною нон грата у ЄС.

Як повідомляє Європейська правда, про це йдеться у спільній заяві найбільших політичних груп Європарламенту.

Зокрема, заяву підписали групи Європейської народної партії, соціал-демократів, Renew Europe, Greens/EFA та ECR.

Депутати закликали до нових і вільних виборів в Білорусі і рішуче засудили насильство і тортури, вчинені проти мирних протестувальників, організованих режимом Лукашенка.

“Ми вітаємо білоруський народ за його мужність і рішучість і рішуче підтримуємо його прагнення до демократичних змін і свободи. Президентські вибори 9-го серпня не були ні вільними, ні справедливими, і достовірні повідомлення вказують на перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Александра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон грата в Європейському Союзі” – йдеться у заяві.

Євродепутати також засудили придушення Інтернету і ЗМІ, блокування на дорогах і залякування журналістів з метою припинення потоку інформації про ситуацію в країні.

“Ми закликаємо до негайного звільнення всіх довільно затриманих і політичних в’язнів, які були затримані до і під час виборчої кампанії” – сказано у заяві.

“Європейський союз може і повинен зробити більше для подальшого просування справи демократії і свободи в Білорусі, в тому числі шляхом посилення допомоги білоруському громадянському суспільству і негайного припинення будь-якої фінансової підтримки уряду і контрольованих державою проектів” – стверджується у заяві.

В Європарламенті також закликали ЄС призначити спеціального представника по Білорусі, щоб підтримати процес мирного переходу влади і звернулися до Росії з вимогою утриматися від втручання.

“Ми закликаємо Російську Федерацію утриматися від будь-якого втручання в Білорусь, таємного або явного, і закликаємо інститути ЄС і держави-члени пильно протидіяти будь-яким діям Росії в цьому відношенні” – йдеться у заяві.

Нагадаємо:




коментарів: 5
  1. Моя думка що диктатор це погано ! Але ці люди тобто білоруси , прогуляють свою країну як і ми відались дигінератам

  2. Старий робить з себе блазня, ох і люблять люди владу, думаю це гірше наркотиків

  3. Стаду потрібен диктатор , цар, воно просто того не розуміє) Руки геть від Бацьки!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер