<

Подальшу долю вугільної галузі Волині вирішуватиме Міненерго

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:30 | 30.10.2021 / Новини / , /
Перегляди
661
/ 1 коментар

29-го жовтня відбувся робочий візит прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на Волинь. Серед поставлених запитань главі уряду – подальша доля волинських гірників, які не знають, чого їм чекати, чи не надумає уряд вже завтра закрити шахти.

Рішення про те, які шахти в Україні працюватимуть, а які закриють, ухвалюватиме Міністерство енергетики та вугільної промисловості, повідомляють Волинські Новини.

Глава уряду переконує, що закриття шахт найближчим часом не планується, проте не виключає, що в деяких регіонах розпочнуть пілотний проект програми справедливої трансформації вугільних регіонів.

Урядовець запевнив: поки шахти закривати не будуть, однак вугільну галузь таки чекають зміни. Щоправда в далекій перспективі.

“В Україні набирає обертів програма справедливої трансформації вугільних регіонів, де мова не йде про закриття шахт, а про те, що етапами до 2030-го, 2050-го і 2070-го року буде відбуватися трансформація вугільних регіонів з трансформацією шахт, соціальним переорієнтуванням, інвестиційним переорієнтуванням.

Ми не говоримо про закриття шахт завтра. Кожна шахта має свій життєвий цикл. Вона утворюється, будується, заряджаються лави, піднімається вугілля нагору, але приходить час, коли ресурс вичерпується, і цей час прийде для багатьох шахт, але це буде не раніше 2050 року”, – переконує він.

Сьогодні ж Міністерство енергетики вивчає, які шахти можуть продовжувати свій виробничий життєвий цикл, а які треба готувати до закриття.

В тих регіонах, де економіка дуже залежить від гірничих підприємств, можливо, припускає прем’єр-міністр, проєкт справедливої трансформації буде впроваджений у якості пілотного проєкту. І над цим, каже, міністерство працює.

Водночас Денис Шмигаль визнає: у час світової енергетичної кризи, питання розвитку вугільної промисловості – це вже питання енергетичної безпеки країни.

“Зараз дуже важливий момент, коли на фоні зростання цін на газ є дефіцит вугілля і держави починають конкуренцію за вугільний ресурс. Це ще раз підтверджує, що вугільна промисловість в Україні – це основа нашої енергетичної безпеки в країні”, – переконує він.

Не висловив прем’єр-міністр і жодної конкретики щодо подальшої долі шахти №10, яку будували в Нововолинську. Нині її законсервували і виділяють кошти лише на відкачування води. А ще раніше її включили до списку об’єктів на приватизацію, однак і досі не виставили на торги.

Денис Шмигаль заявив: про шахту в курсі, однак, що буде з нею в майбутньому і які на неї плани, – так і не сказав.

“Кінцева відповідь за міністерством”, – підсумував він.




один коментар
  1. розвивати не можуть, закривати не будуть…почекають, поки само помре… тьфу, влада, мля…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер