<

Під Кабміном студенти Могилянки вимагали відставки міністра освіти Шкарлета

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:37 | 4.02.2022 / Новини / , , /
Перегляди
206
/ коментарі 2

4-го лютого в Києві кілька сотень студентів Києво-Могилянської академії зібралися на акцію протесту під назвою «Міністр тимчасовий, Могилянка — вічна!» з вимогою відставки міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Відбувається це на тлі скандалу щодо виборів президента вишу. Участь у заході беруть близько 100 осіб, повідомляє Громадське.

Люди на мітингу викрикували «Шкарлета геть!» і тримали у руках відповідні плакати. Відставки міністра на акції вимагали і студенти інших вишів, зокрема КНУ та КПІ.

Як зазначають організатори акції, окрім відставки міністра вимагають також підписати контракт з обраним на виборах президента академії кандидатом — колишнім міністром освіти Сергієм Квітом. Також вимагають «припинити наступ на університетську автономію».

«Це питання університету та університетської спільноти, як розвивати й кого обирати. І ніхто не зможе скасувати вибір спільноти, тобто наших студентів. Університетська автономія — дуже важлива справа», – сказав Квіт.

Зазначають, що 27-го січня відбувалися чергові вибори президента Києво-Могилянської академії, де за посаду змагалися колишній міністр освіти і науки Сергій Квіт (який уже був президентом академії у 2007-2014 роках) та Олександра Гуменна (яка до цього була виконувачкою обов’язків президента).

А втім, під час виборів дільницю в університеті атакувала група невідомих людей у масках. Вони викрали одну скриньку з бюлетенями, а іншу облили зеленкою. Викрадену скриньку поліцейські, яких викликали на місце, пізніше знайшли на одній із сусідніх вулиць з бюлетенями всередині. Її повернули комісії.

Сергій Квіт розповідав, що попри інцидент процедура голосування продовжувалася. За результатами виборів Квіт переміг із 52,8% голосів. Друге місце посіла Олександра Гуменна (42,92%).

Але 1-го лютого в МОН заявили, що не визнають результатів виборів президента Києво-Могилянської академії через порушення. Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук вимагав роз’яснити ситуацію, а Квіт заявив, що Міносвіти не мало право не визнавати результатів виборів. Рішення МОН спровокувало хвилю критики в соцмережах, а студенти вишу оголосили безстроковий страйк.

Врешті-решт 3-го лютого відбулася нарада за участю прем’єр-міністра, голови Верховної Ради, міністра освіти і науки та інших високопосадовців щодо ситуації навколо академії. Переобрання президента вирішили скасувати. 




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер