<

Під час переговорів про націоналізацію з “Приватбанку” активно виводилися кошти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:21 | 25.12.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Під час переговорів щодо націоналізації “Приватбанку” з участю його ключового акціонера Ігоря Коломойського з фінустанови почали активно виводитися кошти.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, про це пише Юрій Сколотяний у статті для “Дзеркала тижня”.

“За даними ZN.UA, за період з 16 до 19 грудня ц.р. валютна ліквідність банку скоротилася на 261 млн дол., а гривнева – на 729 млн. Причому істотно вплинув на останню цифру не стільки відтік коштів вкладників, скільки перерахуванняпов’язаними особами Нікопольському заводу феросплавів і Запорізькому феросплавному заводу (обидва належать Коломойському. – Ред.) у розмірі 1,5 млрд грн. При цьому із загального зменшення клієнтських коштів на 6,4 млрд грн на частку юросіб припало 5,69 млрд, з яких 4,35 млрд у НБУ відносять на операції пов’язаних осіб”, – йдеться у статті.

“Відтік за коштами фізичних осіб становив 723 млн грн, з яких 28 млн було отримано в касі банку після списання з картки Коломойського”, – зазначає Сколотяний.

Автор вказує на те, що за внутрішніми рахунками банку також почався активний рух. “При практично незмінному обсязі кредитного портфеля банком проводились значні обсяги реструктуризації, погашення заборгованості та відновлення старих кредитів, що негативно впливали на якість активів. Є підозри про масове виведення кредитних застав”, – пише оглядач.

За інформацією Сколотяного, ці факти стали для уряду “останньою краплею”, що штовхнула його до рішення про повну, а не часткову націоналізацію.

Нагадаємо, 18-го грудня стало відомо, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення про націоналізацію“Приватбанку”. Уряд має намір випустити 30-річні ОВДП на 150 млрд гривень і в підсумку стати 100% власником банку. Перший заступник голови банку заявив, що рішення про передачу “Приватбанку” державі було ухвалено через безпрецедентну інформатаку і загрозу для клієнтів. У “Приватбанку” запевнили, що з грошима на рахунках нічого не станеться: “Це було ключовою умовою переговорів”. У свою чергу, голова Мінфіну Данилюк підтвердив: “Гроші вкладників “Приватбанку” в безпеці і захищені державою”. Водночас “ПриватБанк” у зв’язку з процедурою націоналізації призупинив корпоративні платежі на добу до 9:00 20 грудня.
За даними НБУ, загальна потреба “Приватбанку” в капіталі становить 148 млрд гривень. А голова Мінфіну Данилюк зазначив, що після того як “Приватбанк” повністю стабілізується, держава планує цей банк продати. У свою чергу, президент Порошенко заявив: “Держава гарантує клієнтам “Приватбанку” недоторканність і цілісність їхніх грошей“.

19 грудня Національний банк України виділив “Приватбанку” 15 млрд гривень для підтримки ліквідності.

Разом з тим, рішення про націоналізацію “Приватбанку” підтримали в МВФ і ЄБРР, а також країни G7, Євросоюз і США.

Крім того, міністр фінансів Олександр Данилюк заявив: “ПриватБанк” доведений до неплатоспроможності, а за це передбачена дуже серйозна відповідальність “. Також Мінфін для докапіталізації “ПриватБанку” випустить облігації держпозики на 116,8 млрд грн. За словами глави НБУ Гонтаревої, 116 млрд грн, що необхідні для докапіталізації “ПриватБанку”, зарахують як держборг.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер