<

Перша в історії Швеції жінка-прем’єр звільнилась у день призначення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:18 | 26.11.2021 / Новини / /
Перегляди
368
/ Коментарі відсутні

Соціал-демократка Магдалена Андерссон очолила уряд у середу, але пішла у відставку за сім годин після того, як один з її партнерів по коаліції вийшов з уряду, а запропонований нею бюджет не ухвалили.

Натомість парламент проголосував за бюджет, розроблений опозицією, до якої належить антиіммігрантська ультраправа партія “Шведські демократи” та консервативні “Поміркована партія” і християнські демократи, повідомляє BBC Україна.

“Я сказала спікеру, що хочу піти у відставку”, – сказала пані Андерссон журналістам.

Її партнер по коаліції, Партія зелених, заявила, що не може погодитися на бюджет, “вперше розроблений ультраправими”, тож виходить з коаліції.

Пані Андерссон повідомила, що сподівається знову спробувати стати прем’єр-міністром як очільниця однопартійного уряду, що матиме меншість у парламенті.

“Існує конституційна практика, згідно з якою коаліційний уряд має піти у відставку, коли одна партія йде з нього, – пояснила лідерка соціал-демократів у середу. – Я не хочу очолювати уряд, легітимність якого поставлять під сумнів”.

Спікер парламенту заявив, що найближчим часом обговорить ситуацію з лідерами партій.

Пані Андерссон обрали прем’єр-міністром 24-го листопада. Відповідно до шведського законодавства, для цього потрібно, щоб проти кандидатури прем’єра не голосувала більшість депутатів.

З 349 депутатів Риксдагу 174 проголосували проти неї. Але крім 117 депутатів, які підтримали пані Андерссон, ще 57 утрималися, що і принесло їй перемогу завдяки одному голосу.

Через сто років після того, як шведські жінки отримали право голосу, 54-річній лідерці соціал-демократів аплодували депутати Риксдагу – шведського парламенту.

Її обрання на чолі уряду меншості стало можливим після угоди з опозиційною Лівою партією в обмін на підвищення пенсій для значної частини шведів. Вона також заручилася підтримкою партнера по коаліції – Зелених.

За фахом Магдалена Андерссон економістка. Вона закінчила Стокгольмську школу економіки, де у 1992-му році отримала ступінь бакалавра в галузі ділового адміністрування та економіки.

У 1995-му році вона продовжила навчання у Гарвардському університеті. Була чемпіонкою з плавання серед юніорів.

Вона розпочала свою політичну кар’єру в 1996-му році як радниця тодішнього прем’єр-міністра Горана Перссона. Останні сім років працювала міністром фінансів.

До того, як депутати підтримали Магдалену Андерссон, Швеція була єдиною скандинавською державою, в якій ніколи не було жінки на посаді прем’єр-міністра.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер