<

Перша хвилина миру – на Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:17 | 9.05.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У п’ятницю, 8-го травня у рамках відзначення Дня пам’яті та примирення мешканці обласного центру Волині приєдналися до загальноукраїнської акції «Перша хвилина миру».

На Театральному майдані, що в самому центрі Луцька, рівно о 23.00 оголосили хвилину мовчання. В такий спосіб волиняни, як і решта українців, адже відповідні акції організували й в інших куточках держави, вшанували пам’ять тих, хто поклав своє життя на олтар боротьби з нацизмом в Європі в 1939 – 1945роках, та тих, хто сьогодні боронить східні рубежі.

До акції долучилися представники громадськості, активісти, небайдужі, а також представники влади, зокрема голова облдержадміністрації Володимир Гунчик та Луцький міський голова Микола Романюк. Більшість прийшли на майдан із лампадками та свічками.

Слід зазначити, що в Луцьку акції передував годинний концерт симфонічної музики. Відтак лучани та гості міста мали нагоду насолодитися класичними мелодіями у виконанні «живого» оркестру.

Коли ж метроном відлічив «хвилину миру», у нічне небо обласного центру злетіли сотні повітряних кульок як пам’ять про тих, хто не повернувся з фронтів Другої світової.

Ініціаторами запровадження «Першої хвилини миру» є Адміністрація Президента України та фахівці Інституту національної пам’яті. До речі, однойменна акція проходила також і у всесвітній павутині: українці – користувачі Інтернету рівно о 23.00 встановлювали на власних сторінках звуки метроному. Саме о 23.01 8 травня 1945-го набула чинності Капітуляція нацистської Німеччини. Відтак уся Європа в цей час відзначає хвилину миру.

-70 років тому в Європі запанував мир, – наголосив Володимир Гунчик, звертаючись із короткою промовою до присутніх. – Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто ціною свого життя на фронтах, у концентраційних таборах боровся за свободу та незалежність людства. Всі були переконані: то – остання війна в Європі й більше ніколи не буде чутно пострілів і звуків гармат. Ми би мали сказати: кінець війні – хвилина миру. Але, на жаль, нині ми молимося за мир і вшановуємо пам’ять тих, хто й сьогодні віддає життя за свободу та незалежність. Доводимо усім: Україна не хоче воювати, ми – мирна європейська держава.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа