<

Пересадку органів від «нерідних» донорів дозволять в Україні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:27 | 15.11.2017 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

В Україні 2018-го року стартує програма з трансплантації нирок від неродинного донора.

На ці потреби з державного бюджету буде виділено 112 мільйонів гривень. На 2019-2020 роки – більше, ніж по 100 млн щорічно. Уже від 2018 року в Україні будуть проводити трансплантацію нирок, – пише ВолиньPost.

Річна потреба з пересадки становить майже 2000 нирок, 1000 пересадок серця, 1500 – печінки і 600 – кісткового мозку.

Попри це, в державі щороку роблять не більш 150 пересадок, трансплантацій серця за всю історію незалежності було лише шість. У квітні минулого року в Інституті імені Шалімова вперше у країні провели трансплантацію легень, хоча у світі щорічно роблять до 3000 таких операцій. Тож, за рівнем розвиненості трансплантології Україна посідає останнє місце в Європі.

Як повідомила в ефірі виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, трансплантологія в державі не розвивалась 26 років. Цей процес був запущений через наказ міністерства щодо початку робіт координаторів трансплантації. Це будуть лікарі, які координуватимуть цей процес.

“Є донор і реципієнт. Потрібно їх зв’язати між собою. Транспоркоординатор – лікар, який займається цілим процесом у лікарні. В Україні є п’ять лікарень, які роблять трансплантацію”, – зазначила вона.

Супрун додала, що наразі в державі дозволені лише пересадки від родичів, але від 2018 року буде започатковано процес трансплантацій нирок від трупів.

“Це відбувається тоді, коли у людини помер мозок. Потрібно для цього мати специфічну апаратуру, щоб це довести і показати. В Україні багато лікарень не мають такої апаратури. Лише цього року ми видали наказ, що дозволяємо анестезіологам робити це. Від нерідних трупів. Бо закон не дозволяє, щоб від нерідних живих передавати органи”, – повідомила в.о. міністра.

За її словами, профільні лікарі будуть проходити спеціальні курси у післядипломній академії. Вони триватимуть кілька тижнів. Апаратура для визначення смерті мозку коштує 2-3 тисячі доларів.

Далі, як розповіла Уляна Супрун, в лікарнях будуть перебувати молоді люди або ті пацієнти, в яких немає хронічних захворювань. При цьому ці пацієнти не мають шансів на життя. Лікар буде розмовляти з рідними цієї людини і просити їх про донорство. Наразі в Україні існує реєстр донорів і реципієнтів.

“У реєстрі є 6000 тих, хто потребує допомоги. У донорах є ті люди, які подались туди до своєї смерті. Найважливіше – мати список реципієнтів. Коли лікар поговорив з родичами, є докази смерті мозку, тоді можна знайти в реєстрі людину, якій цей орган можна передати. Тоді орган перевозиться між містами. Над цим працює ціла команда. Наразі в Україні є тільки п’ять лікарень, в яких це можна робити”, – констатувала виконувач обов’язків глави МОЗ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця