<

Пенсійна реформа: все, що потрібно знати

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:01 | 16.11.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Підвищення пенсій уже в жовтні, відповідно до прийнятої нової пенсійної реформи у Верховній Раді, відчули 6 мільйонів українців, кажуть в Уряді. У листопаді ще для понад 3 мільйонів громадян перерахують виплати.

Доплати становлять від 200 грн до понад тисячі. Ті ж, у кого розмір підвищення менше 140 грн, отримають доплату за жовтень з підвищеним розміром в листопаді. Пенсії переглядаються в залежності від зростання заробітної плати й інфляції.

Про це йдеться у черговому випуску безплатної газети «БУГ» (№3 від 11 листопада).

Чим раніше людина вийшла на пенсію, тим вищою є доплата при її осучаснені. Крім того, в зв’язку із застосуванням збільшеного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, теж зросли прив’язані до цього показника виплати.

У зв’язку із пенсійною реформою, збільшилася і мінімальна пенсія за віком – на 140 гривень, і становить 1452. Уряд також звітує, що майже на 11% зросли мінімальні пенсії: для учасників бойових дій, особам, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильський АЕС, родинам загиблих військових, шахтарів, інвалідів.

Усі пенсії перераховувались для кожного українця індивідуально, але за єдиною формулою.

У результаті, ті, хто працювали більше років і довше сплачували страхові внески, отримали й більші підвищення. Але розмір доплати залежав не тільки від трудового  стажу, а і від розміру зарплати. Тому найвищі доплати отримали шахтарі, працівники гірничозбагачувальних нафто- та газопереробних та хімічних виробництв, металурги та ін.

***З початку 2018 року право на пенсію за віком в 60 років буде у тих громадян, які мають 25 років страхового стажу. Мінімальний страховий стаж збільшуватиметься на один рік протягом 10-ти років, поки не складе 35 років у 2028 році.

У 63 роки на пенсію можуть виходити ті особи, які мають 15 років страхового стажу на 1 січня 2018 року.

З 2018 року в 65 років вийти на пенсію зможуть ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть від 15 до 16 років страхового стажу. Особам без страхового стажу в 15 років, призначать державну соціальну допомогу в 65 років.

***

Пенсії за вислугу років ліквідують, залишивши пільговий вихід на пенсію тільки для деяких категорій населення:

– працівників зі шкідливими і важкими умовами праці;

– людей з інвалідністю,

– матерів, які виховали п’ятьох дітей;

– інвалідів з дитинства (в 50 років);

– військових – учасників бойових дій (55 років при 25 роках стажу).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер