<

Пеня за комунальні та зміна мобільного оператора: що чекає на українців в травні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:19 | 1.05.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

З 1-го травня українці зможуть змінити мобільного оператора не міняючи номер телефону.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

Послуга є безкоштовною. Власники контрактних номерів взагалі не матимуть проблем зі зміною оператора. Їм лише потрібно подати заявку і забрати нову сім-картку. Тим хто має передплачений зв’язок, спершу потрібно зареєструвати свій номер. Для цього подати свої паспортні дані і написати заявку, потім написати таку ж заяву на зміну номера. Оператор має замінити номер впродовж трьох днів. Відмовити у перенесенні номера вам можуть, якщо номер зареєстрований не на вас або не зареєстрований взагалі, чи у заяві вказані неправдиві дані. І якщо ви подали заявки одночасно кільком операторам. Перенесення номера потрібно робити не частіше, ніж раз на місяць.

Також з травня в Україні вступають в дію нові правила оплати за компослуги. Новий закон зобов’яже кожного громадянина, який має борги, сплатити додатково ще й пеню. Це 4% річних від суми боргу. У випадку прострочки комунального платежу ви заплатите 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Наприклад, якщо прострочили 1000 гривень комунального платежу, то пеня за день складе 10 копійок. Але вона не може перевищувати розмір боргу. Також її не нараховуватимуть споживачам, яким держава затримала виплати субсидії чи пільг, або яким працедавець затримав зарплату – але це треба буде довести документом.

Кожен будинок зможе вибрати модель відносин із надавачами комунальних послуг. Споживачі зможуть вирішувати, які договори – прямі чи колективні – заключати з надавачами послуг, а також – обрати собі управителя або керуючого будинком. Людину або компанію, яка займати-меться обслуговуванням саме вашого будинку. А ваші гроші, які досі кожен мешканець платить на “утримання будинку і прибудинкової території” і які осідають десь у невідомих ЖЕКівських кишенях, будуть платитися конкретно вибраній самими мешканцями людині чи компанії.

Ввели і абонплату за комунальні. Її кожен будинок визначатиме самостійно. Це середня сума за місяць, яка потрібна на обов’язкові витрати.

У травні газ для населення подешевшає з 8,55 до 8,24 грн за куб. м, про це домовилися уряд і Нафтогаз. Розробили новий механізм визначення регульованої ціни для побутових споживачів. Якщо ри-нкова вартість газу для промисловості буде нижчою за встановлену урядом для населення, то й остання знизиться. Якщо енергоносій для промисловості подорожчає, українці не платитимуть більше. На травень роздрібна ціна газу для населення становитиме 8247 грн за 1 тис. куб. м, за новою формулою.

Подорожчає оформлення паспорта громадянина України (ID-картки) та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Зростання вартості виготовлення документів пов’язане з тим, що 24 квітня урядом ухвалено но-ві відповідні суми вартості послуг.

Нові суми адміністративного збору складатимуть: при оформленні ID-картки (до 20 робочих днів) — 345 грн (раніше 279 грн); при оформленні ID-картки (до 10 робочих днів) — 471 грн (раніше 366 грн); при оформленні закордонного паспорта (до 20 робочих днів) — 682 грн (рані-ше 557,32 грн).

При оформленні закордонного паспорта (до 7 робочих днів та до 3 робочих днів у разі наявності підстав) — 1034 грн (раніше 810,32 грн). Вартість оформлення документів вперше зросла почи-наючи з 2016 року.

Власникам автомобілів видаватимуть самоклейну мітку про проходження техогляду. Водій повинен закріпити її у правій верхній частині вітрового скла, з його внутрішньої сторони. Нововведення зменшить ризик фальсифікації протоколів ВТК. Контролюючим органам буде легше перевіряти, чи допущено певний транспортний засіб до участі в дорожньому русі: інформацію зі самоклейної мітки радіочастотної ідентифікації незабаром стане можливо зчитувати з відстані за допомогою спеціального технічного устаткування.

Із травня поліцейські почнуть штрафувати власників автомобілів з єврономерамиза нерозмитнені транспортні засоби. За керування таким автомобілем буде стягнено штраф 8,5 тис. грн. А у випадку повторного порушення впродовж року штраф складатиме вже 17 тис. грн з позбавленням права керування автомобілем на один рік та вилученням авто або без нього.

У травні повинна відбутися інавгурація новообраного президента України. За законодавством, увійти в свої права глави держави Володимир Зеленський повинен до 1-го червня.

У команді Зеленського вже заявили, що інавгурація могла б відбутися 19 травня о 19.00 на НСК Олімпійський.

На 1-ше травня запланований другий етап монетизації субсидій. Виплата субсидій “живими грошима” пенсіонерам триватиме у травні. У середньому субсидія грошима становить 1680 грн.

З 1-го травня розпочнеться автоматичне перерахування субсидій на наступний опалювальний сезон для 90% пільговиків.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця