<

Патріарх Варфоломій відмовив проросійській церкві у соборі для обговорення ПЦУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:31 | 3.03.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ коментарів 9

Предстоятель Антіохійської православної церкви хотів провести собор для обговорення автокефалії Православної церкви України.

Однак патріарх Константинопольський Варфоломій відмовився обговорювати це питання – та ще й у такому форматі.

Антіохійська православна церква не підтримує ПЦУ, а відповідь Варфоломія процитував сайт РПЦ, – передає УП.

Вселенський патріарх заначив, що у Константинополі “читали уважно” лист Антиохійського патріарха від 31 грудня 2018 року. У Вселенському патріархаті переконані – учасники такого спобору можуть бути “згодні лише у тому, що незгодні один з одним”.

У відповідь ми вас інформуємо, що після того, коли чотири православних церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми у справі Вселенського священного собору, чому немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, – йдеться у листі.

Окрім того, Варфоломій додав, що всі інші новостворені автокефальні церкви були затверджені також без загального обговорення автокефальними церквами. Так,  Україна отримала автокефалію задля “єдності українського і припинення поділу та розколу в зібранні мільйонів віруючих” – і це цілком справедливо.

Видання “Церкваріум” зазначає, що раніше глава Антіохійського патріархату звертався до Варфоломія із закликами обговорити “українське питання” на Всеправославному рівні. З таким же проханням зверталися і інші автокефальні церкви, які перебувають у сфері впливу Москви – польська та чеська.

“Вселенський патріарх розуміє, що ідея з Всеправославним собором у тому форматі, в якому він існує – утопічна і не може бути реалізована. Оскільки кожна автокефальна церква має право вето. Ні для кого не секрет, що РПЦ категорично проти автокефалії Православної церкви України і тому вона скористається своїм правом вето так само, як світська влада РФ робить це у Раді безпеки ООН”, – пише видання.




коментарів: 9
  1. Туреччина тута яким боком? Хто такий той варфоломей на землі нашій грішній?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа