<

Патріарх Філарет відвідав Волинь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:56 | 2.06.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив храмовий празник луцькогокафедрального собору Святої Трійці Волинської єпархії.

Про це повідомляє сайт Єпархії.

За урочистою Відправою з Його Святістю служили: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, єпископ Володимир-Волинський Матфей, канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії (ВПБА) протоієрей Володимир Вакін, декани та інші священнослужителі єпархії. Співав архієрейський хор «Оранта» (керівник – заслужений діяч мистецтв України Василь Мойсіюк).

Під час Божественної Літургії Святійший промовив проповідь про дію благодаті Святого Духа нині, як і колись. Третя іпостась Господа перемінила заляканих і неграмотних апостолів на безстрашних глашатаїв істини різними мовами; Вона перемогла державне язичництво, а потім і численні єресі, а ще згодом – державний атеїзм; нині Святий Дух об’єднує український народ у боротьбі проти загарбника.

Серед численних мирян, які взяли участь у торжестві, були голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, голова облради Валентин Вітер, луцький міський голова Микола Романюк, інші представники місцевої влади.

Після хресного ходу навколо собору митрополит Михаїл і Володимир Гунчик подякували Його Святості за візит. Відтак процесія зі Святійшим рушила на Театральний майдан, до стенда героїв «Небесної сотні» та загиблих у Донбаській війні. Під спів «Вічная пам’ять» Патріарх окропив цей знак освяченою водою.

На завершення Богослужіння перед Управлінням єпархії учні Центру християнського виховання дітей і молоді (директор священик Андрій Ротченков) урочисто привітали Патріарха віншуванням і співом.

Святкову Відправу транслювало в прямому ефірі Волинське державне телебачення (з повтором о 19-й). Коментували викладач ВПБА Ігор Сацик і керівник єпархіального паломницького центру «Україна» Лариса Савчук.

Потому Первоієрарх зустрівся із журналістами. Ішлося, зокрема, про місце політики в Церкві, ставлення до ухиляння від служби у війську, наживи на війні, чому Господь попускає продовження війни, про стосунки вищого церковного й державного керівництва, зміни у ставленні до Київського Патріархату на Сході, напрямки церковного служіння тощо. Цікавим, зокрема, було питання про волинське походження князя Володимира Великого. Докладніше про інтерв’ю з Патріархом читайте пізніше.

Перед від’їздом до Києва Святійший владика оглянув новий корпус ВПБА: домовий храм Усіх волинських святих, бібліотеку, аудиторії, житлові кімнати, а також недавно відкритий актовий зал. Про все це розповів йому отець ректор, продемонструвавши, зокрема, сучасні технологічні засоби, якими послуговуються в академії викладачі й студенти.

35922_1
35922_35
35922_21
35922_19
35922_15
35922_10
35922_12
35922_4
35922_3
35922_2




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок