<

ПАРЄ проголосувала за повернення Росії: хто підтримав та чому так сталось

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:20 | 25.06.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ коментарі 4

Росія “повертається” до Парламентської асамблеї Ради Європи. Такий висновок слідує з резолюції, яку ПАРЄ схвалила вночі у вівторок, 25 червня.

Правки обмежують право установи позбавляти делегації-учасники права голосу, як було зроблено з російською, повідомляє ВВС Україна.

“Право голосувати, виступати і бути представленим в Асамблеї та її органах не можуть бути припинені або вилучені в ході оскарження чи перегляду повноважень”, – йдеться у резолюції.

Водночас ПАРЄ може вживати “колективні заходи проти своїх членів, позбавляючи або припиняючи реалізацію ряду прав на участь та/або представництво в діяльності Асамблеї та її органів, на підставі порушення положень її Регламенту або Статуту Ради Європи”.

Проте жодні такі заходи проти російської делегації у резолюції не згадані.

Також рішення, враховуючи “виняткові умови”, дозволяє Росії подати перелік учасників своєї делегації вже у червні, а не перед початком першої сесії наступного року, як зазвичай.

Як голосували країни

Резолюцію підтримали 118 представників держав-членів Асамблеї, 62 проголосували проти, 10 – утримались.

У повному складі резолюцію підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини.

Частково рішення про повернення російської делегації підтримали Швейцарія, Німеччина, Молдова, Чехія, Вірменія і Нідерланди.

Україна і Грузія проголосували проти у повному складі, також проти рішення проголосували більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великої Британії і Швеції.

Таким чином уже в вівторок делегація Росії зможе взяти участь в роботі ПАРЄ.

ПАРЄ — один з двох головних статутних органів Ради Європи; консультативний орган, що складається з представників парламентів усіх держав-членів та є найстарішим в Європі органом міжпарламентської співпраці.

У 2014 і 2015 роках через анексію Криму повноваження російської делегації у ПАРЄ суттєво обмежили. Зокрема, позбавили права брати участь у засіданнях і голосувати.

Згодом Москва назвала це рішення неправомірним і оголосила про бойкот роботи в ПАРЄ, а через рік припинила сплачувати внески у бюджет відомства. Останній транш у 10 мільйонів євро Москва перерахувала ще у 2017 році.

У червні 2019 року спливає дворічний термін несплати внесків, після якого ПАРЄ мала б право поставити питання про остаточне позбавлення Росії членства у відомстві.

Втім, на такий крок вирішили не йти. Ще у травні Комітет міністрів Ради Європи схвалив заяву, в якій йшлося про те, що усі держави повинні мати “рівноправну участь у Парламентській асамблеї Ради Європи”.

Цю заяву сприйняли саме як сигнал про готовність повернути Росії право голосу в Парламентській асамблеї. Її схвально оцінили й у самій Москві.

Голова тамтешнього МЗС Сергій Лавров сказав, що заява Комітету міністрів може дозволити подолати кризу у російсько-європейських відносинах.

“Ця заява, по суті, відкриває дорогу до подолання нинішньої кризи, яка була створена неправомірним рішенням Парламентської асамблеї”, – сказав Лавров.

Так, 24 червня Парламентська асамблея розпочала і вночі вже 26 червня завершила розгляд питання та підтримала внесення правок у свій регламент.

Реакція

Голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв написав у фейсбук:

118 за, 62 проти. ПАРЄ у стані зомбі в першій ночі відкрила двері агресору. Завтра битва триватиме далі. За санкції, які залишилися серед можливих. Ганьба.

Перший віцеспікер Верховної Ради та член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко написала у фейсбук: “Нас — меншість. Ми не зрадили принципи РЄ, на відміну від тих, хто продав принципи заради грошей, внеску Росії”.

Вона висловила здивування тим, що резолюцію підтримали депутати від Нідерландів.

“А знаєте, хто найбільше мене вразив сьогодні? Голландські депутати. Днями міжнародна слідча група оприлюднила результати трагедії МН 17. Встановила причетність росіян до вбивства 280 людей. Сьогодні голландські депутати проголосували за повернення Росії в ПАРЄ. Впевнена чомусь, що вони ніколи не зустрічалися з родинами жертв, не були на похоронах останків”, – йдеться у дописі.

В.о голови комітету з євроінтеграції Верховної Ради Марія Іонова у коментарі “Інтерфакс-Україна” допустила зупинення участі України у літній сесії ПАРЄ.

“В принципі ми не бачимо себе в одному залі з росіянами. Ми просто припинимо участь України в літній сесії … І взагалі я не знаю, чи можна буде туди повертатися, якщо чесно”, – сказала вона.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що повернення російської делегації це “реванш агресора і повна зневага до норм міжнародного права”.

Російська делегація вже прибула в Страсбург для участі в сесії ПАРЄ. Про це з посиланням на джерело в делегації повідомляє ТАСС.

Віцеспікер Держдуми Петро Толстой, який очолює делегацію, заявив: “Ми подаємо заявку на підтвердження своїх повноважень”.

Раніше Москва попереджала, що якщо резолюцію приймуть з поправками, які вона вважатиме утиском своїх прав, то вона не повернеться в ПАРЄ — а значить і не буде платити в бюджет Ради Європи.

Спікер Держдуми В’ячеслав Володін говорив, що якщо російська делегація “буде позбавлена ​​будь-яких повноважень, ми залишаємо за собою право покинути ПАРЄ”.

“Купити прогнозованість у відносинах з Росією”

Генеральний директор Російської ради з міжнародних справ Андрій Кортунов пояснював позицію прибічників повернення Росії до ПАРЄ так:

“Багато хто вважає, що Парламентська асамблея перевищила свої повноваження, коли схвалила рішення про обмеження прав Росії. Наскільки я мав можливість спілкуватися з Ягландом (генеральним секретарем Ради Європи – Ред.), я так розумію, що це і його позиція також — не може бути часткового членства, це не прописано у жодних документах ПАРЄ, і тому процедура не обґрунтована”.

За словами Кортунова, бажання повернути Росії право голосу в ПАРЄ не означає, що там не йтиме “доволі жорстка політична боротьба”.

Проте “ніхто не зацікавлений у тому, щоб Росія пішла з ПАРЄ, і не хоче втрачати фінансові внески”, – пояснював він.

Водночас міністр українського МЗС Павло Клімкін висловлював думку, що рішенням про повернення Росії до ПАРЄ європейські країни хочуть “купити прогнозованість” у відносинах з Москвою.

“Шанси [на схвалення резолюції] значні, оскільки багато європейських країн таким чином хочуть купити прогнозованість у відносинах з Росією. Вони розуміють, що Росія є такою, як вона є, вони хочуть мати важіль впливу на Росію і тримати її в Раді Європи. Я вважаю, що це за визначенням погана і помилкова стратегія”, – заявив Клімкін в інтерв’ю “5 каналу”.

“Від того, що там буде кілька російських депутатів, нам ні холодно, ні жарко. Проблема в іншому — хтось хоче використовувати це повернення як шлях до нової нормальності з Росією”, – додав він.




коментарів: 4
  1. ну от, навідь галандці не вірять в MH-17… скоро хтось отримає остаточне прощавай

  2. Щурі повертаються в Украіну і лізуть у Верховну Раду, Європа “кинула “Украіну, на черзі зняття санкцій з Росіі. Вітаю вас, казкові Зелбодзьоби! Ваш вибір на на виборах дає перші результати. Кремлівському пуйлові поступово розв”язують руки, тоді і дивися с учара попре на Украіні. Казали вам розумні люди- не час зараз на виборах експерементувати. Не дойшло до твердих голів Моліться, щоб тепер не довелося істи дешеву ковбасу , яку обіцяла молода кров , в умовах воєнного стану.

    • хе-хе.. не переоцінюй вплив Зе.. європа давно намагалась здати взад, все настроїтись не могла.. а тому шо “бабло перемагає зло !”. На рахунок “попре” заспокойся, нах йому ще 45 млн годувати, зараз не ті часи, терріторію захоплювати не треба, навпаки, треба доїти не беручи на себе обов`язки годувати. Окупацію треба заслужити !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа