<

Парубій представив проект Виборчого кодексу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:15 | 8.07.2019 / Новини / , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

8-го липня відбулась презентація проекту Виборчого кодексу, який забезпечить громадянам можливість під час виборчої кампанії змінювати складений в партійному офісі список, визначаючи його персональний склад і порядкові позиції кандидатів у ньому.

Про це пише Укрінформ.

“Виборчий кодекс пропонує нову філософію підходу і найбільш сучасні розробки, які ми запозичили і в наших європейських колег… щодо відкритих списків. Ключова логіка полягає в тому, що фактично обидві складові (закриті списки і мажоритарна система – ред.) забираються з виборчого процесу. Політична сила, йдучи на вибори, по кожному регіональному округу пропонує проголосувати не тільки за свою програму, а дає перелік кандидатів у депутати, з яких громадяни України, прийшовши на виборчі дільниці, можуть вибрати тих людей, яким вони довіряють, які мають підтримку в цьому регіоні. Тобто якщо в партійному офісі був складений список, громадяни мають право змінити його під час проведення виборчої кампанії”, – пояснив Парубій.

Відтак, за його словами, виборці матимуть можливість самостійно впливати на те, “хто від політичної сили має право бути в парламенті”.

“Тобто якщо хтось захоче поставити у список охоронця чи спонсора, то вони можуть бути провалені під час голосування в регіонах, де громадяни будуть самостійно визначати, хто має бути в політичному списку і на якій позиції”, – підкреслив спікер.

При цьому Голова ВР нагадав про недоліки закритих списків, коли “в кабінеті керівника, вождя політичної сили”, список часто формується одноосібно, і громадяни України не мають вибору визначати, хто саме є в ньому та не мають можливості змінити послідовність кандидатів.

“На жаль, це мало також приклади політичної корупції, коли спонсорів, родичів, бойовиків, як це було в Партії регіонів, брали в список не для законодавчої діяльності, а для збагачення політичної сили”, – заявив спікер.

Водночас він звернув увагу і на мажоритарну складову, яка має значну кількість недоліків через те, що часто депутати на мажоритарному окрузі представляють не свою програму діяльності у ВР, а “просто роздають кошти і найнеобхідніше для громадян, агітуючи їх проголосувати за себе”.

“І врешті-решт, коли вони приходять у Верховну Раду, то вважають, що вже купили квиток і їх може не бути на засіданнях, і їх не хвилює, які ідеологічні вподобання є у їхніх виборців”, – зазначив Парубій.

Як повідомлялося, проєкт Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах (№ 3112-1), ухвалений 7 листопада 2017 року у першому читанні.

29 травня 2019 року профільний комітет ВР рекомендував парламенту розглянути проєкт Виборчого кодексу в другому читанні.

6 червня парламент розпочав розгляд проєкту Виборчого кодексу (№ 3112-1) в другому читанні.

Станом на 4 липня депутати вже розглянули 3640 поправок до Виборчого кодексу із 4568, що становить майже 80%.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер