<

Партію Олега Ляшка фінансує Рінат Ахметов, – ЗІК

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:21 | 14.04.2018 / Новини /
Перегляди
7
/ 1 коментар

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко є політиком, який запевняє, що гроші до нього приходять з державних рахунків та внесків однопартійців. А ще він має добру вдачу. Восени 2015 року він був серед тих депутатів, хто голосував за Закон «Про фінансування політичних партій». Саме він мав би викоренити корупцію серед народних обранців та врівноважити їхні можливості. Але став лише фінансовим прикриттям для справжніх спонсорів партій.

Про це йшлося у викривальному проекті із Севгіль Мусаєвою «Джокери» на телеканалі ZIK.

До 2014 року Олег Ляшко переконував, що його партію фінансують однопартійці, зокрема, Сергій Рибалка. Але 29 червня 2015 року він значно розширив список спонсорів-однопартійців.

«Я нічого не буду вигадувати. У нас є кілька депутатів, які мають партійні офіси, партійну газету, платять за ефіри – це Сергій Скуратівський, Валерій Вощевський, Сергій Рибалка. Їхні декларації та доходи дають можливість це робити. Адже вони були бізнесменами, заробляли великі гроші, тому і фінансували виборчу кампанію», – говорив Ляшко.

Але політолог Денис Богуш переконаний: розкіш мати «ручних депутатів» можуть дозволити собі лише обрані і дуже багаті.

«У корумпованій країні, де більше 60% є в тіні, і всі питання вирішуються в ручному режимі, людям, які хочуть захистити свій бізнес, потрібно мати  свою партію чи фракцію або в місцевих радах, або у Верховній раді. Таким чином відбувається лобіювання. Ясна річ, що воно все дофінансовується ще з кишень  бізнесменів, регіональних представників. Тобто ми розуміємо, що для того, щоб робити загальнонаціональні акції, які б бачили по телебаченню, потрібно дофінансувати», – вважає Богуш.

В офіційному партійному звіті за 2016 рік найбільше грошей радикали отримали від держави. Майже 17 мільйонів гривень. Не обійшлося і без внесків донорів. Найбільшу суму – понад 280 тисяч гривень – переказав такий собі Сергій Була.

«Головного донора звати Сергій Була. Він співпрацював з колишнім мером Луцька, який у свою чергу мав спільні інтереси з народним депутатом України Степаном Івахівим з групи «Воля народу». Звичайно, що всі ці люди відкидають  свою причетність, адже кажуть, що це збіг. Також була депутат з Чернігова від райради Наталя Осіковська, депутат від «Радикальної партії». І вони разом з чоловіком через керівництво своєї фірми з приватним підприємством «Кристал», яке вже входило в групу інтересів компанії «Континіум», далі почали розкручувати цей ланцюжок», – прокоментував аналітик даних громадського руху «Чесно» Антон Кривко.

До слова, у 1992 році Степан Івахів разом із нині вже покійним депутатом Ігорем Єремєєвим створив холдингову компанію «Континіум». Її головні активи – мережа автозаправок «WOG» та підприємство «Галичина».

На зустріч з журналістами Сергій Була погодився не одразу, розмірковував майже два тижні.  І у коментарі він, фактично, визнав, що співпрацює з «Континіумом».

«Коли люди гуртуються, вони можуть досягнути певних успіхів. І якщо мої інтереси та тих людей, які мене обирали, збігаються з інтересами певних груп, чи там «привату», чи «Континіума», то однозначно я з такими особами буду йти по дорозі», – зазначив депутат Луцької міської ради Сергій Була.

Що ж до депутата Наталії Осіковської із Чернігова, то вона разом зі своїм чоловіком-бізнесменом теж пожертвувала  рідній партії гроші. І навіть більше, ніж Сергій Була – аж понад мільйон гривень. Коли журналісти вирішили з нею поспілкуватися, вона надіслала смс-повідомлення: «Мені здається, що всі відповіді я вже дала громадському руху «Чесно».

Тому, якщо зробити висновки опираючись лише на факти, то можна зауважити, що у 2017 році радикали почали буквально сипати грошима. Ляшко офіційно передав РПУ в оренду офісні приміщення на Кловському узвозі площею 182 квадратні метри і оцінив це як спонсорський внесок на користь партії в розмірі 109 680 гривень щокварталу. За рік виходить – 438 720 грн. Цей офіс – не єдине орендоване майно. Радикали також винаймають ще 325 квадратів на тому ж Узвозі у товариства «Наутілус-Інвест». Загалом за рік набігає кругленька сума: 1 382 133, 60 грн.

Пересуваються радикали на позичених автівках. Уже легендарний «Cadillac» здав в оренду радикал Олександр Гулак. Ще чотири автівки – теж орендовані. І за рік виходить  495 452 грн.  І ще одна цікавинка: у центральному секретаріаті партії у 2017 році з’явилися одразу 113 працівників. Зарплати в них мінімальні, але загальна сума чимала: 4 769 052 грн.

Найцікавіше те, що у 2017 році усі спонсори групи «Континіум» зі звітів зникли. І єдиними донорами залишилася держава і сам Олег Ляшко. Він пропонував повірити українцям, що чималеньку суму можна виграти в лотерею. Але, якщо це не ставки, і не група «Континіум», то усе вказує на те, що Ляшка спонсорували не лише однопартійці.

Що цікаво, навесні 2016 року Ляшко різко змінив маршрути своїх робочих поїздок та зустрічей. Якщо раніше  це були Київ, Чернігів, Чернігівська область і Волинь, то тепер – східні регіони: Запоріжжя, Кривий ріг, Маріуполь та Добропілля Донецької області. Саме в цих областях розташовані найбільші металургійні та гірничі підприємства країни і «перлини» бізнес-імперії олігарха Ріната Ахметова.

Олег Ляшко не лише їздить підприємствами олігарха, а ще й відкрито зізнається, що вболіває за футбольний клуб «Шахтар» ще з 2008 року. Але чомусь раніше він цього не афішував. Натомість на телеканалі «Україна», який належить Ахметову радикал став частим гостем. Аналітики медіа-ринку помітили це одразу.

«Дуже активно піарить Ляшка телеканал «Україна». За нашим моніторингом, майже немає жодного дня, коли там не з’являється Ляшко з будь-якого приводу. Він коментує будь-що і не тільки синхронами, а й він є дуже частим гостем студії. Ми почали активно моніторити політика з листопада минулого 2016 року і тоді телеканал «Україна» вже активно піарив його. Наскільки я розумію, очевидно він активно став співпрацювати з власником каналу. Іншої причини я не бачу. І, можливо, він допомагає у вирішенні деяких питань як політичних, так і бізнесових. Але телеканал «Україна» – це зараз головна медійна платформа, на якій піарять Ляшка», – розповіла медіа-експерт Наталія Лігачова.

Важко зрозуміти, навіщо головному радикалу так компрометувати себе та політичну партію. Адже раніше Ляшко досить уміло приховував своїх спонсорів. Хоча ці факти свідчать про прихильність, але не доводять, що Ахметов є спонсором Ляшка.  Тарифний майдан з’явився з нічого, відбувся яскраво і гучно, і дуже раптово завершився.

Ось декілька доказів, які пов’язують Ляшка з Ахметовим: головний радикал згорнув тарифний майдан, щойно той зачепив інтереси олігарха. І домагався не зменшення тарифів для населення, а за скасування ренти для підприємств, які належать Ахметову.  Також «Радикальна партія» лобіює закон про збільшення експортного мита для металу з 10 до 30 відсотків за тонну. Мовляв, опікуються долею металургів, яким не вистачає 15 відсотків металобрухту. Але експерти у цій галузі кажуть, що ніякого дефіциту немає, натомість є банальне бажання знизити вартість брухту.  Олег Ляшко та його однопартійці також були категорично проти підвищення тарифів на вантажні перевезення «Укрзалізниці», якими, власне, і користуються підприємства Ахметова. А потім – проти блокади окремих районів Донецької та Луганської областей. .

Апофеозом вистави, яку розігрують радикали, стало те, що у березні 2017 року журналісти програми «Схеми» зафіксували, що Ляшко і Ахметов одночасно перебували у Кабінеті міністрів і звідти виїжджали.

Отже,  Ахметов фінансує Ляшка, принаймні про це свідчать факти:  22 лютого 2018 року головою виконкому Радикальної партії стає Юрій Зінченко – топ-менеджер компанії Ріната Ахметова «Метінвест», колишній директор Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча. У 2014 році Юрій Зінченко підписав меморандум із представниками так званої «ДНР». Про ці події добре пам’ятає блогер Денис Казанський.

«Особисто Юрій Зінченко підписував меморандум, який також підписували тодішні керівники великих комбінатів, місцева міліція, влада міста, а також представники «ДНР» для того, щоб українське командування передало Маріуполь під контроль бойовикам. Відбулося підписання вже після подій 9 травня. Фактично, відбулися масові безчинства в місті. Знаю про це, бо там був 10 травня і знімав там сюжети про це. Тому на власні очі бачив, на що перетворився центр Маріуполя. А Олег Ляшко в цей самий час бігав навколо Маріуполя і писав патріотичні пости, як він там переможе всіх сепаратистів», – прокоментував  блогер Денис Казанський.

Журналісти хотіли безпосередньо запитати про все в Олега Ляшка. Але за два місяці, які минули з часу звернення до лідера «Радикальної партії», він так і не знайшов часу на зустріч. Тому, до парламентських виборів лишилося півтора року і невідомо, хто ще фінансуватиме партії, зокрема, «Радикальну партію» Олега Ляшка.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа