<

Парламентарі обрали нового суддю Конституційного Суду: ним став кандидат від «Слуги Народу»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:40 | 18.02.2021 / Новини / /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Верховна Рада призначила юриста Віктора Кичуна суддею Конституційного Суду України за квотою парламенту. Його висунула фракція «Слуга Народу».

Відповідне рішення ухвалили під час засідання Верховної ради 18-го лютого, – передає Громадське.

Кандидатуру Кичуна підтримав 241 парламентар. «За» проголосували 205 депутатів від «Слуги Народу», 10 — від «За майбутнє», 18 — від групи «Довіра» та 8 позафракційних.

Кичун під час свого виступу перед голосуванням пригадав конституційну кризу, пов’язану з рішенням КСУ щодо декларування посадовців, а також заявив, що станом на сьогодні цей Суд фактично є «надінституцією».

«Якщо ви мене оберете, то у вас буде ще мінімум один прихильник стримування Конституційного Суду. Я вважаю, що ми створили надмірну судову надінституцію, яка сьогодні фактично домінує у державі», — сказав Кичун під час свого виступу перед голосуванням.

Що відомо про Віктора Кичуна?

Він є доцентом кафедри конституційного права у Національному університеті імені Ярослава Мудрого. До 2015 року він був головою юридичного управління, а також членом правління і директором з правових питань та роботи з проблемною заборгованістю «Банку Кредит Дніпро».

Кичун є кандидатом юридичних наук та має понад 25 років досвіду роботи у сфері права. Крім того, він має досвід роботи адвокатом.

Скандальне рішення КСУ

Нагадаємо, 27-го жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

До того часу посадовці за неправдиве декларування могли отримати від 5 до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років. Також 27-го жовтня КСУ закрив доступ до е-декларацій чиновників, а НАЗК позбавив ключових повноважень. НАБУ та Національне агентство з питань запобігання корупції просили ухвалити законопроєкт про відновлення відповідальності за неправдиву інформацію в деклараціях до кінця грудня, інакше чиновників не можна було б притягнути до відповідальності за брехню в деклараціях за 2020 рік.

23-го грудня Зеленський підписав закон, який повертає відповідальність за декларування неправдивої інформації та за неподання суб’єктом декларування декларації. Однак у новому законі позбавлення волі, як покарання, не передбачене.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця