<

П’ятий день протестів у Білорусі: звільняються ведучі центральних телеканалів, дівчата з квітами знову вийшли на вулиці

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:24 | 13.08.2020 / Новини / , /
Перегляди
9
/ коментарі 4

Вранці 13-го серпня у столиці Білорусі триває мирний протест проти дій президента Олександра Лукашенка.

 Про це, посилаючись на телеграм-канал “Мая країна Беларусь“, повідомляє УП.

Зазначають, що дівчата з квітами у білому одязі знову вийшли на мінські вулиці.

Крім того, декілька ведучих та журналістів Білорусі звільнилися з державних телеканалів через насильство проти демонстрантів, – пише УП, посилаючись на соцмережі та tut.by.

Протягом останніх днів звільнилася ведуча білоруського СТВ (Столичне телебачення) Тетяна Бородкіна та співробітники Першого каналу білоруського радіо Олександр Шустер і Тетяна Філіпченко.

Про звільнення повідомив ведучий Агенства телевізійних новин Білорусі Сергій Козлович.

Також звільнилася ведуча телешоу “Доброго ранку, Білорусь!” на телеканалі “Білорусь 1” Віра Каретникова, вона написала про це в Інстаграмі.

Про те, що йдуть з каналу ОНТ (Загальнонаціональне телебачення) повідомили ведучі Євген Перлін та Ольга Богатиревич.

Відеозвернення про своє звільнення записав ведучий відомої в країні військової програми “Арсенал” Володимир Бурко.

Також, опівдні 13-го серпня працівники БелАЗу вийшли до центральної прохідної, щоб зустрітися з керівництвом і вимагати чесних виборів, – пише  TUT.BY з посиланням на інформацію, отриману від співробітників підприємства

“Зараз якраз збираємося перемовлятися з керівництвом. Ми вийшли до центральної прохідної і вимагаємо чесних виборів. Людей багато, важко порахувати. Керівництво вийшло до нас, зараз буде говорити”, –  заявив один з працівників БелАЗу.

Повідомляється, що кілька сотень робітників БелАЗу призупинили роботу і вийшли до пресового цеху. До заводу також прийшли жителі Жодіно, кричать: “Влада з народом!”, “БелАЗ, дякуємо”. Через дорогу люди шикуються в ланцюг, а автомобілісти сигналять. Міліції на місці збору людей не видно.

Зазначимо, що 12-го серпня в Мінську та інших містах Білорусі четвертий день тривали масові протести у зв’язку з оголошенням Александра Лукашенка переможцем на чергових президентських виборах, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на білоруську службу Радіо Свобода.

Акції протесту 12-го серпня почалися ще вдень – жінки по всій Білорусі виходили на вулиці з квітами і ставали в “ланцюгисолідарності” на знак протесту проти жорстокості силовиків під час розгону демонстрантів.

У Мінську ще о 17:35 знову закрили станції метро “Жовтнева”, “Купалівська”,  “Площа Леніна”, “Площа Перемоги”, а з 18:00 ще й станції “Немига”, “Фрунзенська” і “Молодіжна”. Багато магазинів, кафе, інші громадські установи закрилися раніше звичайного.

Увечері люди продовжували виходити на вулиці в різних районах Мінська: ставали в “ланцюги солідарності”, просто збиралися і стояли або разом прогулювалися з квітами, кричали “Живе Білорусь”, “Змін”, співали.

До учасників акцій під’їжджали автозаки і мікроавтобуси з ОМОНом, людей розганяли, але вони знову збиралися. Протестувальників затримували, деяких били, іноді знову застосовували шумові гранати і гумові кулі.

Акції пройшли і в регіонах: Гродно, Могильові, Гомелі, Бресті, Вітебську, Борисові, Барановичах, Бобруйську, Ліді, Фаніполі, Рогачеві, Новополоцьку, Смолевичах та інших містах.

За словами міністерства внутрішніх справ Білорусі повідомило про затримання 700 осіб в масових акціях в ніч з 12-го на 13-те серпня.

“За участь в несанкціонованих масових заходах з 12 на 13 серпня затримано близько 700 осіб. Заворушення по країні втратили масовість, проте рівень агресії по відношенню до правоохоронців залишається високим.

Всього в результаті протиправних дій громадян 9-13 серпня постраждали 103 правоохоронці, з яких 28 госпіталізовано”, – йдеться у повідомленні.

У МВС країни повідомили в Мінську “фіксувалися факти і спроби перекриття проїжджої частини проспекту Незалежності в районі ЦУМу, в мікрорайонах “Малинівка” і “Серебрянка”, по вулиці Сурганова”.

Також в Мінську і в Барановичах “були здійснені навмисні наїзди автомобілями на співробітників ДАІ”.

Відзначається, що для зупинки “порушників” правоохоронці використовували зброю.

Таким чином станом на 13-те серпня у Білорусі затримали 6,7 тисяч осіб. 

Президент України Володимир Зеленський закликав українців утриматись від поїздок до Білорусі.

По це він заявив під час відвідин Бориспільської лікарні, – передає УП.

Зеленський назвав ситуацію у Мінську “складною і нестабільною” та закликав владу Білорусі “налагодити діалог із власним суспільством”.

Глава країни додав, що наразі в Білорусі затримані 3 громадян України. За його словами, МЗС України веде переговори із білоруською стороною щодо звільнення громадян України.

Відомо, що в Республіці Білорусь утримують незаконно затриманих у Мінську українських правозахисників і журналістів Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва. Про це заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

Нагадаємо:




коментарів: 4
  1. Да.. Ніхто певно не очікував що вибори Лукашенка Білорусі ‘2020 пройдуть так особливо

  2. лівії пощастило – скинули терана… Україні пощастило… хай сябрам пощастить хе-хе

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок