<

Організаторам фінансової піраміди B2B Jewelry оголосили підозру в шахрайстві

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:42 | 2.09.2020 / Новини / , /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Правоохоронці повідомили про підозру організатору фінансової піраміди B2B Jewelry та його співучасникам у шахрайстві та відмиванні грошей, здобутих злочинним шляхом.

Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора, передає Громадське.

Фінансова піраміда: як у Володимирі-Волинському обдурюють за схемою «B2B Jewelry»

27-го серпня у СБУ заявили, що заблокували діяльність масштабної фінансової піраміди у яку вклалися понад 600 тисяч людей, а її організатори встигли привласнити понад $250 мільйонів. Назву піраміди правоохоронці так і не уточнили, але на оприлюднених ними фото фігурує один з магазинів ювелірних виробів та папери, що схожі на «сертифікати» B2B Jewelry.

Раніше правоохоронці оголосили про підозру фігурантам справи, а тепер і організатору піраміди. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Правоохоронці також зазначили, що діяльність фінансової піраміди довго супроводжувалася потужною рекламною кампанією. Робили це для того, щоб залучити якомога більшої кількості людей із найменш соціально захищених прошарків суспільства, без досвіду інвестування та з низьким рівнем фінансової грамотності. Зазначимо, що загалом у паріаміду вклалися 600 тисяч людей. Зловмисники привласнили понад $250 мільйонів через купівлю елітного рухомого та нерухомого майна, а також інвестування в підконтрольний бізнес.

Так, вони придбали один з островів Дніпровського каскаду з розташованими на ньому об’єктами нерухомості, 18 елітних позашляховиків, вартістю понад 100 тисяч доларів США кожний, коштовності, інше рухоме та нерухоме майно.

До організації фінансової оборудки причетні понад 20 людей. Вони залучили понад 100 підконтрольних юридичних осіб.

Що кажуть у B2B Jewelry?

У день, коли правоохоронці повідомили про викриття піраміди, за телефоном, який вказаний на сайті B2B Jewelry для консультацій у місті Києві, нам повідомили, що усі магазини продовжують працювати, а інформацію «роздули ЗМІ».

Сайт B2B Jewelry також продовжує працювати.

Напередодні засновник B2B Jewelry Микола Гонта у відеозверненні заявив, що ювелірні магазини мережі працюють у звичайному режимі, а їх юристи готують позови через інформацію про те, що мережу заблокували.

Що відомом про B2B Jewelry

B2B Jewelry офіційно продає ювелірні вироби. За даними компанії, в Україні, Росії та Казахстані працює близько сотні її магазинів, а також власний ювелірний завод у Вінниці. B2B Jewelry пропонує своїм клієнтам окрім прикрас також нібито пасивний дохід від інвестицій — понад 400% річних.

На початку березня журналіст-розслідувач Денис Бігус у своєму блозі розповів, як працює B2B Jewelry, пояснив, чому це фінансова піраміда та показав, як з її ювелірних магазинів вивозять гроші в поліетиленових пакунках.

У травні 2020 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку заявила, що вважає проєкт B2B Jewelery способом незаконного заволодіння коштами. Комісія тоді звернулася до правоохоронців.

Там стверджували, що проєкт B2B Jewelery «має ознаки сумнівного», адже пропонує інвесторам надвисокі відсотки інвестиційного доходу за сертифікатами, які не містять реквізитів особи, що їх видала. Водночас B2B Jewelery не є назвою конкретної компанії, тому відсутні особи, відповідальні за здійснення виплат громадянам.

У комісії наголошували, що інвестування в подібні проєкти створює значні ризики втрати цих грошей.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер