<

Опублікували ретрофото вуличної торгівлі у Володимирі під час Першої світової війни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:12 | 21.03.2023 / Новини / /
Перегляди
874
/ Коментарі відсутні

У мережі з’явилися світлини австрійського воєнного фотографа, який зазнімкував володимирчан амплуа 1917 року.

Фото опублікував Державний історико-культурний заповідник “Стародавній Володимир” у фейсбуці.

Знімки вуличної торгівлі зроблені під час Першої світової війни.

Історик Олександр Цинкаловський у своїй книзі “Княжий град” так описує місто під час військових дій:

“В часі австрійської окупації містом порядкував військовий посадник – українець Гнат Мартинець, що від початку грудня 1915 року стояв на чолі володимирської міської управи й робив все можливе, щоб спалене та зруйноване місто довести до порядку. Оголошення до населення управа видавала українською мовою.

А про те володимирські міщани поробилися мовчазні і боязкі. Та коли війна затяглася, почали трохи звикати й навіть думати про свої релігійні й культурні потреби. В цьому напрямку вони знайшли підтримку у військових частин Українських Січових Стрільців.

“На вулицях велася жвава торгівля. Люди продавали товари власного виробництва, обмінювалися на продукти харчування. Про настрої людей маємо запис спогадів доктора Йосипа Пеленського, що служив тоді при австрійському війську:

“Села виглядають так, ніби їх навістила страшна зараза-чума. Не інакше мусіло бути, коли в XIV ст. вилюднила Україну “чорна смерть”. Хати стоять без вікон і дверей, всередині гола пустка, дахи без покриття, шопи й стодоли розібрані на мости й кладки, плоти, як стояли, так і лягли вздовж вулиць… ”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок
15 Квітня, Понеділок