<

Опозиційний кандидат Лукашенка Тихановська виїхала з Білорусі до Литви: «У неї не було вибору»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:37 | 11.08.2020 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Опозиційна кандидатка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська покинула Білорусь і прибула в Литву.

Про це, посилаючись на допис міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічуса у Twitter, пише УП.

Напередодні Лінкявічус писав, що намагався додзвонитися до Світлани Тихановської впродовж кількох годин, але місце її перебування не знали навіть її співробітники. Він висловлював занепокоєння її безпекою.

Тим часом, довірена особа кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської Ольга Кавалькова розповіла, що Тихановську вивезли з країни до Литви представники білоруської влади і що у неї не було вибору, – пише білоруська служба Радіо Свобода.

“У Світлани не було вибору, білоруська влада вивезла її з країни. Важливо, щоб вона була на волі і жива. Від’їзд Світлани дозволив звільнити Марію Мороз (начальницю штабу Тихановської – ред.), яка виявилася заручницею в цій ситуації, вони поїхали разом”, – зазначила Ковалькова.

За її словами, частина команди Тихановської досі перебуває у заручниках.

Кавалькова зазначила, що рішення Тихановської виїхати з країни нічого не змінює:

“Світлана перемогла на виборах, ми всі перемогли, ми зробили неможливе. Там, де комісії підраховували голоси чесно, Тихановська набрала від 60% до 70%, у Новій Боровій – 90%, є документальні підтвердження – копії протоколів.

Її від’їзд з країни не скасовує нашу перемогу і поразку уряду, білоруси ніколи не приймуть Олександра Лукашенка на пост президента, люди не вірять в його перемогу. Влада повинна визнати це і почати діалог, якщо діалогу немає, то у людей єдиний вибір – це протести”.

Згодом у відеозверненні, Світлана Тихановська пояснила, що сама прийняла рішення виїхати з Білорусі до дітей, хоча це було важким рішенням.

“Я думала, що вся ця кампанія мене дуже сильно загартувала і надала мені стільки сил, що я витримаю все. Але, напевно, я так і залишилася тією слабкою жінкою, якою була спочатку.

Я прийняла дуже важке для себе рішення. Рішення я прийняла абсолютно самостійно: ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій (чоловік) жодним чином на нього просто не могли вплинути.

Я знаю, що багато хто мене зрозуміє, багато хто мене засудить, багато хто зненавидить. Але, знаєте, не дай Бог, опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я.

Люди, бережіть себе, будь ласка. Жодне життя не варте того, що зараз відбувається.

Я… Діти – це найважливіше, що є в нашому житті”, – йдеться у відеозверненні.

Пізніше, кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська прочитала з папірця друге за кілька годин звернення до білорусів, де, не дивлячись на камеру, закликала їх не протидіяти правоохоронцям, не виходити на протести та поважати закон, – передає російський telegram-канал Mash.

Вона виглядає не дуже весело і читає з папірця.

Варто зазначити, що у Білорусі третій день, з дня виборів 9-го серпня, тривають акції протесту проти Олександра Лукашенка й на підтримку Світлани Тихановської як опозиційної кандидатки. Вони супроводжуються насильством з боку силовиків, пострілами та затриманнями, а мітингарі вже почали використовувати “коктейлі Молотова” і нібито один намагався кинути вибуховий пристрій.

Нагадаємо, Світлана Тихановська подала скаргу до Центрвиборчкому і вимагає визнати недійсними результати виборів, за якими Лукашенка знову переобрали на посаду президента.

Передісторія:

  • Блогера YouTube-каналу “Страна для жизни” Сергія Тихоновского затримали в Гродно 29-го травня у справі за статтею про організацію і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок. Також проти нього порушили справу за “перешкоджання проведенню виборів”.
  • У травні Сергій Тихановский намагався подати документи на участь у виборах президента Білорусі, але незабаром його затримали – і він не зміг особисто підписати документи. ЦВК відмовила його ініціативній групі в реєстрації кандидата. Тому свою кандидатуру подала його дружина Світлана Тихановська.
  • Сергія Тихоновского в СІЗО щонайменше тричі закривали у карцері.
  • Світлана Тихановська вивезла дітей “в одну з країн Євросоюзу” через погрози. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер