<

[ОНОВЛЕНО] У Білорусі відбулися масові протести

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:20 | 10.08.2020 / Новини / /
Перегляди
1
/ коментарі 3

У Білорусі після проголошення попередніх результатів державного екзит-полу, за яких перемагає ніби-то Лукашенко, люди вийшли з акціями протестів на вулиці. На одному з них спецтранспорт наїхав на протестувальників, внаслідок черепно-мозкової травми загинув один з учасників протестів 9-го серпня. Влада офіційно не повідомляла про постраждалих протестувальників.

Про це повідомляє правозахисна організація «Вясна», – передає Громадське.

За даними правозахисників, він загинув після наїзду на нього спецтранспорту. Медики на місці події не змогли його врятувати.

Також в організації повідомляють, що у лікарнях Мінську перебувають десятки поранених протестувальників.

Оновлено: у Міністерстві внутрішніх справ інформацію про загиблого протестувальника заперечують, пише «Радио Свобода». Там кажуть, що жертв немає.

Загалом станом на 10:00 «Вясна» підрахувала щонайменше 213 учасників протестів 9-го серпня. З них 110 людей затримали у Мінську: 40 біля виборчих дільниць та 70 під час протестів.

У ніч на 10 серпня у різних містах Білорусі тривали протести. Люди вийшли на вулиці після оголошення попередніх результатів виборів президента країни: за ними чинний глава Олександр Лукашенко перемагає з результатом у майже 80%. Спостерігачі на виборах заявляли про численні порушення, а альтернативний підрахунок голосів говорить про перемогу опозиційної кандидатки — Світлани Тіхановської, – пише Громадське.

Зібрання людей переросли в сутички з правоохоронцями й військовими: в хід пішли світлошумові гранати, сльозогінний газ і водомети. У Мінську демонстрантів відтіснили із центру міста, тоді як подекуди (як-от у Жодіно й Кобрині) спецслужбовці приставали на бік протестувальників. Затриманих на акціях уже понад 100, повідомляє правозахисний центр «Вясна». Люди розійшлися близько 3 години ночі.

На тлі протестів опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська закликала правоохоронців та військових зупинити насильство та «пам’ятати про те, що вони частина народу».

У Білорусі порушили кримінальні справи через масові протести та насильство до працівників міліції. Організаторам протестів загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі. Проте поки влада не повідомляє про кількість затриманих і постраждалих протестувальників.

Про це повідомляє «Белта» з посиланням на главу Слідчого комітету Білорусі Івана Носкевича.

Кримінальні справи порушили за різними частинами ст. 293 Кримінального кодексу Білорусі (масові заворушення). Правоохоронці продовжують шукати причетних до протестів — для цього вони вилучили записи з камер спостереження.

Протести відбулися в Мінську та в «інших регіонах країни» та «супроводжувалися насильством до співробітників міліції». Носкевич каже, що десятки правоохоронців постраждали, але не каже, скільки протестувальників постраждали.

За даними комітету, протестувальники використовували як зброю сміттєві контейнери, лавки, палиці, каміння, тротуарну плитку, скляні пляшки та легкозаймисті рідини. На місцях подій працюють понад 100 слідчих, заявив Носкевич.

Ще він каже, що «багато хто з підозрюваних» затримані (але не вказує конкретну кількість) у стані алкогольного сп’яніння.

Загалом, відомо, що у Білорусі під час стихійних протестних акцій після завершення голосування на виборах президента міліція затримала не менш як 140 людей, повідомили у фейсбуці правозахисники з центру «Весна», – передає Радіо Свобода.

Вони відзначили, що затриманих може бути набагато більше. Сутички учасників протестів із силовиками тривали приблизно до третьої години ночі 10-го серпня.

У МВС Білорусі поки не називають точну кількість затриманих. У МВС визнали використання водометів, світлошумових гранат, гумових куль і інших засобів для розгону демонстрантів.

Судячи з кадрів з місця подій, деякі учасники акції зазнали серйозних травм. Точне число потерпілих поки невідомо.

Щонайменше 10 постраждалих перебувають у важкому стані. Як повідомив редактор телеграм-каналу NEXTA в ефірі телеканалу “ДОЖДЬ”, вже відомо про 50 постраждалих лише у самому Мінську.

Відомо також про те, що одному чоловіку гумовими кулями розірвало грудну клітину: він у вкрай важкому стані в реанімації.

У цьому ж телеграм-каналі з’явилася інформація про те, що гранатою чоловікові роздробило стопу.

Близько третьої ночі протестувальники стали залишати вулиці Мінська. Місця, де відбулися, як зазначили в МВС “несанкціоновані заходи”, залила кров.

Протестувальники у соцмережах зазначають: від неї Лукашенку вже не відмитися. Відтак по трохи протестувальники стали покидати вулиці Мінська і розходитися. Однак у соцмережах вже публікують заклики збиратися з новими силами вранці.

Протестувальники оприлюднили план Б. Опоненти Лукашенка не сумніваються, що результати виборів сфальсифіковані. Отож вони визначили свої дії у випадку, якщо чинного президента оголосять в черговий раз переможцем голосування.

План для протестувальників, а також поради, як правильно себе поводити, оприлюднив канал NEXTA, – передає Канал 24.

Білорусів закликають до страйку на державних підприємствах до кінця дня 10-го серпня. На роботу слід прийти для того, аби висунути керівництву вимогу: публічно підтримати проведення нових та чесних виборів.

У телеграм-каналі зазначають: звільнити цілі відділи не можуть, а правоохоронці застосовувати силу на підприємствах навряд будуть.

Уже ввечері 10-го серпня, близько 19:00, мітингувальникам радять збиратись у найбільш популярних місцях. Адже центр можуть перекрити та й зупинити рух транспорту. Для збору можуть підійти парковки ТРЦ, станції метро, ярмаркові площі.

У містах та містечках найкраще іти під райадміністрації, адже саме там можна висунути свої вимоги чиновникам.

На одному з етапів пересування майже напевно розпочнуться затримання або моменти, коли міліція спробує подавити протести. Це стане точкою неповернення. У відповідь на застосування насилля, ви повинні миттєво об’єднатись та в жодному випадку не втікати,
– радять протестувальникам.

Також мітингувальників закликають усіма можливими способами зупиняти транспорт “карателів” – зокрема, розсипати цвяхи та саморізи на дорогах, пробивати шини автозаків та автобусів спецслужб.

Надія опонентів Лукашенка – на регіони

Найбільша надія у протестувальників не на Мінськ, а саме на регіони. Тут закликають заблокувати будівлі виконкомів і вимагати  від місцевої влади приєднатись до протестувальників.Зверніть увагу! Учасники акцій протесту наголошують, їхня мета – проведення нових виборів та звільнення усіх політичних затриманих.

Для цього потрібні лише дві речі – перевершити сили каральних органів, які нас лякають уже 26 років. Пам’ятайте, вони звичайні люди, а не роботи. У них теж є страхи, почуття та втома. Друге – встановити пряму демократію народу, яка існувала на білоруській землі століттями,– пише NEXTA.

Правозахисники сформували спеціальні пам’ятки для протестувальників. У цих правилах ретельно вказано, як поводити себе під час акцій протесту та як реагувати на зіткнення з силовиками.




коментарів: 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок
15 Квітня, Понеділок