<

Олександр Лихобицький: “Якщо ми будемо вкладати гроші лише в дорослий футбол, то гріш нам ціна”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:26 | 22.06.2016 / Інтерв'ю / /
Перегляди
12
/ Коментарі відсутні

На фоні загальної ейфорії від Євро 2016 інтернет-видання “БУГ” поспілкувалось з президентом та головним тренером футбольного клубу “Шахтар” Нововолинськ Олександром Лихобицьким.

Як давно ви займаєтесь футболом у Нововолинську і футбольним клубом “Шахтар” зокрема?

Почав десь з 1999-го року, прозаймавшись декілька років, був змушений відійти від справ. Але три роки тому на прохання керівництва міста прийняв пропозицію очолити команду. Ми зарестрували футбольний клуб, не просто команду. На даний момент в чемпіонаті області “Шахтар” представлений у всіх вікових групах – від дитячої до дорослої. Саме в цьому ми бачимо перспективу розвитку футболу у нашому місті. Адже якщо ми будемо вкладати бюджетні гроші лише в дорослу команду, то гріш нам ціна, користі з цього мало. Зараз головний наш напрямок – це підготовка наших вихованців не тільки з міста Нововолинська, а й Іваничівський район та селища Благодатного і Павлівки.

DSC_6793
DSC_6794

А є в нас молоді таланти?

Ну, звичайно, талантів мало, але ними потрібно займатися, їх потрібно розвивати. Яка б талановита дитина не була, якщо вона не тренується на більш-менш серйозному рівні, з професійними тренерами, на хороших полях, не бере участі у змаганнях – то результату не буде.

DSC_6798
DSC_6805

Три роки тому ви зареєстрували клуб, що стало поштовхом для цього?

Це вимоги ФІФА та УЄФА, які передаються безпосередньо на федерації країн. Це клубна система, таким чином нам простіше залучати дітей. Таким же чином, якщо людина знаходиться у клубі, вона може приймати участь у матчах різних вікових груп. Це й дає поштовх для подальшого розвитку. Так ми можемо бачити всіх дітей, як вони розвиваються, прогресують. Є можливість залучати їх у старші групи.

DSC_6809
DSC_6810

Також хотілось би запитати на рахунок фінансування футбольного клубу “Шахтар”, хто ним опікується?

Далеко не кожен клуб міста чи району може похвалитись, що фінансується з бюджету. Наша команда стоїть на міському балансі. Звичайно, ми за можливості залучаємо спонсорів. Також допомагають небайдужі батьки наших вихованців. Звісно, у нас не такі суми, як скажемо у команди “Луцьксантехмонтаж”, де бюджет складає 950 тисяч на рік. Накінець ми змогли достукатись і нам побудують майданчик зі штучним покриттям, де можна буде тренуватись за будь яких погодніх умов.

DSC_6811
DSC_6817

Крім чемпіонату Волинської області, в яких ще турнірах приймають участь нововолинські футболісти?

Звичайно, це і кубок області. Також з осені хочемо залучити наших дітей  в дитячо-юнацький чемпіонат України. Ми вже приймали в ньому участь, але через відсутність підтримки з цього нічого не вийшло. Тепер хочемо це відродити, спілкувались і з батьками, і з керівниками міста, і з федерацією футболу області. Віталій Кварцяний дуже зацікавлений, щоб у Нововолинську відбувалися такі змагання. Інфраструктура в нас непогана, непоганий стадіон, як для такого рівня. Робимо перші кроки, далі буде видно. Це стане хорошим поштовхом для виявлення наших нововолинських талантів, хорошим стимулом для молоді. Так само батьки зацікавлені, щоб їхні діти приймали участь у різних змаганнях.

DSC_6826
DSC_6827

І на закінчення, що на вашу думку призвело до такого провалу нашої збірної на Євро 2016?

Я вважаю, що перш за все мікроклімат, який є на сьогоднішній день в команді, не відповідає рівню таких змагань. Є різні збірні, та ж Іспанія, коли гравці Реала та Барселони в матчах сходяться в “рукопашну”, але разом представляють дуже організований колектив. Очевидно, у наших гравців не достатньо професіоналізму для такого. Клубні протистояння переносяться у збірну. Також звична наша проблема: невміння грати першим номером, як це треба було робити з Північною Ірландією. Тому перспектив на сьогоднішній день я не бачу. Велика помилка не дати зіграти молодим футболістам. Такий досвід безцінний.

Розмову вів Ігор Диня, інтернет-видання “БУГ”

DSC_6828
DSC_6829
DSC_6833
DSC_6837




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *