<

Одна дитина померла: у Волинській області спалах туберкульозу у дітей

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:50 | 6.02.2023 / Новини / , , /
Перегляди
404
/ Коментарі відсутні

У Волинській області зафіксували спалах туберкульозу серед дітей. Упродовж місяця в області захворювання діагностували у 27 дітей. Для порівняння: торік на туберкульоз перехворіли 19 дітей.

На Ковельщині захворіла 11-місячна дитина. Зараз дівчинку лікують в обласному фтизіопульмонологічному медцентрі в Луцьку. Лікарі кажуть, що дитина була вакцинована, йдеться в сюжеті 12 каналу, пишуть Волинські новини.

“Це була дитинка з обласної лікарні. [Захворювання] виявлено там. Зараз стан цієї дитини задовільний. Заплановано виписку наступного тижня”, – прокоментувала медична директорка КП “Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” Наталія Чурсіна.

Під час епідрозслідування виявили, що серед людей, які контактували з дитиною, були хворі на туберкульоз. За словами медиків, неабияк насторожує статистика за перший місяць 2023 року. Станом на 2 лютого в області діагностували сухоти у 27 дітей. За весь минулий рік таких було 19.

“Ми маємо недовиявлення серед дорослого населення. Цих дітей заразили або батьки, або близькі, або ті люди, з якими вони контактували, – звернула увагу Наталія Чурсіна. – Тільки дві дитини у стані середньої важкості, решта – задовільні (тобто лікуються амбулаторно)”.

Цьогоріч уже є летальний випадок. Через пізнє виявлення хвороби померла чотирирічна дитина.

За словами Наталії Чурсіної, більшість дітей, у яких виявили туберкульоз, вакциновані. Однак вакцина не захищає від хвороби, а зменшує летальність і сприяє легшому перебігу у випадку зараження.

“У нас були перебої з поставкою вакцини БЦЖ і не всі люди довакцинували своїх діток. Тому я радила би батькам, діти яких нещеплені, звернутися до сімейного лікаря, щоб пройти дообстеження”, – зазначила медична директорка.

Згідно з рекомендаціями, вакцинувати немовлят мають на третій-п’ятий день життя.

“За 2022 рік у нас було вакциновано проти туберкульозу 86,5% дітей. Порівняно з 2021 роком, зафіксовано зростання. Невакцинованих дітей, тобто відмов, – тільки 4,2%, але в нас справді торік протягом півтора місяця вакцина була відсутня», – інформувала заступниця директора КП «Луцький клінічний пологовий будинок” Олена Курак.

Тому деякі діти отримували щеплення пізніше в поліклініках. Цього року відмов було менше порівняно із січнем 2022-го.

“Як правило, ці відмови ґрунтуються на якихось особистих чи навіть релігійних переконаннях… Є пацієнти, яких ми не вакцинуємо у зв’язку з їхнім станом. У випадку важкого стану вакцинація протипоказана”, – пояснив директор КП “Луцький клінічний пологовий будинок” Сергій Сябрук.

Основне протипоказання – вага немовляти менш ніж два кілограми. Коли дитя добирає масу і його стан покращується, щеплюватися можна. Окрім того, на Волині є діагностичні системи Gene Xpert, які дозволяють виявити ознаки туберкульозу за лічені години. Таке обладнання є у Володимирі, Нововолинську, Камені-Каширському, Маневичах і Луцьку.

Як зауважують лікарі, на спалах хвороби вплинув COVID-19, через який значно погіршився імунітет у населення. Вплинула на це робота первинки, коли тривалий час пацієнтів обслуговували онлайн. До того ж, свого додала війна, адже організм значно вразливіший, і недуга може розвиватися на фоні стресу. Тому лікарі закликають і дітей, і дорослих більше уваги приділяти здоров’ю та частіше обстежуватися.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер