<

На Ягодині обладнають лабораторію для здачі COVID-тестів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:45 | 17.12.2021 / Новини / , , /
Перегляди
255
/ Коментарі відсутні

Українці, які їдуть до Польщі, зможуть здати швидкий тест на коронавірус, безпосередньо на пункті пропуску «Ягодин».

Про це стало відомо під час брифінгу за участі керівництва області, Митної служби та Прикордонної служби України щодо нових правил в‘їзду у Республіку Польща, які передбачають обов’язкову наявність негативного ПЛР-тесту (або антиген-тесту) у додаток до сертифіката вакцинації проти COVID-19, – передають Волинські Новини.

Нагадаємо, з 15 грудня Польща посилила карантинні обмеження. Особи, які в’їжджають до цієї країни з-за меж Шенгенської зони, повинні пред’явити негативний тест (ПЛР або антиген), який зроблений не раніше ніж за 24 години до перетину кордону. Вимога тесту стосується навіть повністю вакцинованих громадян.

У зв’язку з цим більше півсотні автомобілів учора повернули на територію України, оскільки на момент введення дії цієї норми, водії вже перебували за межами українського пункту пропуску і не мали тестів. Станом на 13 годину 16 грудня у черзі на МПП «Ягодин» перебувало близько 460 вантажних автомобілів.

Як повідомила головна державна санітарна лікарка Волинської області Наталія Янко повідомила, що до кінця дня на території пункту пропуску обладнають робоче місце для працівників державної лабораторії, які зможуть робити швидкі тести на антиген.

«Усі держави ретельно аналізують епідситуацію і ЄС ухвалив рішення, що кожна держава вирішує індивідуально про необхідність щеплень, тестування, скільки дійсний тест, залежно від ситуації в кожній державі. Польська сторона ухвалила таке рішення, про яке вже всім відомо і виникла така ситуація. До кінця дня наші медичні працівники прийдуть сюди і ми запрацюємо. Думаю, черга зникне і перевізники знатимуть, де можна робити тест», – зазначила вона.

Тест на антиген в державній лабораторії буде коштувати 300 гривень, оскільки швидкі тести не передбачені державним бюджетом. З її слів, планується, що лабораторія працюватиме цілодобово. Залежно від потреби можуть залучити до трьох працівників.

«Швидкий тест робиться 15-20 хвилин, але щоб внести в базу треба до пів години. В «Дію» результати швидких тестів не вносяться, це буде паперовий документ», – наголосила вона.

До слова, у зв’язку з нововведеннями виникла проблема, оскільки не всі водії встигають потрапити до польської сторони за 24 години. Саме такий термін дії тестів встановлений Польщею.

Наразі відомо, що деякі приватні лабораторії також оперативно розмістили свої пункти тестування на «Ягодині». За інформацією джерел, у зв’язку з ростом попиту, приватні лабораторії вже підвищили ціни на експрес-тести.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер