<

Житель Нововолинська виготовляє церковні дзвони для храмів всього світу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:16 | 14.02.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
27
/ Коментарі відсутні

Житель Нововолинська виготовляє церковні дзвони, які лунають у дзвіницях не тільки Волині і України, а й багатьох країн світу.

Провідний спеціаліст Нововолинського ливарного заводу, кавалер ордену Святого Володимира та преподобного Іллі МуромцяВолодимир Лапій виготовляє церковні дзвони вже 30 років, – пише газета “Слово Волині“.

“Цьогоріч минає 30 років, як відновили виливання дзвонів. Нині їх десятки тисяч прикрашають дзвіниці храмів України. Але все почалося з ідеї, яка спала на думку тодішньому директорові заводу Володимиру Самкову – ливарникові з діда-прадіда. Втілювати її судилось мені”, – каже Лапій.

У Нововолинську зараз виливають від тисячі до тисячі ста дзвонів на рік, вагою від 5 кілограмів і до 8 тонн. До речі, найбільший восьмитонний дзвін для Михайлівського золотоверхого монастиря відливали саме волиняни. Крім того, саме в дзвони, зроблені на Волині, били, чи не вперше за останні вісім століть, під час подій на Євромайдані в цьому ж Михайлівському монастирі.

Нині в Україні немає єпархії, де б не лунали волинські дзвони. Звучать вони і з дзвіниць у храмах колишніх республік Радянського Союзу, в Європі та за океаном – у США й Канаді.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця