<

Завідувачка жіночої консультації у Нововолинській лікарні розповіла, як підготуватися до вагітності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:09 | 15.10.2021 / Нововолинськ / , /
Перегляди
2191
/ Коментарі відсутні

Лікарка акушер-гінеколог, завідувачка жіночою консультацією у Нововолинській центральній міській лікарні Ірина Сачук розповіла про те, як заздалегідь підготуватися до вагітності.

Щоб ваша вагітність протікала якнайкраще, треба подумати про це заздалегідь, – йдеться на сайті медзакладу.

Ідеально – за три місяці наперед: адже перші кілька тижнів ви, ймовірно, не знатимете, що вагітні, тому легко можна зашкодити вагітності, розповіла Ірина.

Підтримуючи себе у добрій формі та споживаючи здорову їжу, ви будете впевнені, що зробили все, аби захистити вашу дитинку.

Є й інші фактори, які слід взяти до уваги: ваша робота, яка можливо має шкідливі умови праці, або ж ви пропустили вакцинацію проти краснухи.

Плануючи вагітність, ви виграєте час у вирішенні певних проблем, зменшуєте можливі ризики , а якщо необхідно – усуваєте їх.

Дайте відповідь на кілька запитань разом зі своїм партнером. Якщо щось вас турбує – проконсультуйтеся з лікарем.

Чи маєте ви імунітет проти краснухи?

Краснуха може стати причиною серйозних дефектів дитини, якщо ви перехворієте нею під час вагітності, особливо на ранніх стадіях. Перш, ніж завагітніти, порадьтеся зі своїм лікарем, чи є у вас імунітет проти цієї хвороби. Якщо ні – зробіть щеплення, але не пізніше, ніж за три місяці до планової вагітності.

Чи є у вашій родині або батька спадкові хвороби?

Деякі захворювання, наприклад, гемофілія або фібріоз кисти, передаються спадково. Лікар скерує вас до генетика, якщо раптом такі хвороби мали місце у когось з рідних.

Чи маєте ви хронічні захворювання?

Якщо ви вживаєте ліки, наприклад при таких захворюваннях, як діабет чи епілепсія, ви повинні обговорити з лікарем планування вагітності. Деякі медикаменти можуть впливати на ембріон або ускладнюють запліднення.

Чи вживаєте або вживали оральні контрацептиви?

Якщо бажаєте завагітніти, припиніть вживати таблетки і дайте організму змогу повернутися до звичайного ритму. Почекайте, поки у вас пройдуть три менструальні цикли. Якщо ви завагітнієте раніше, це може ускладнити визначення дати народження вашої дитини.

Чи не шкідлива ваша робота?

Якщо робота одного із партнерів пов’язана з хімікатами, свинцем, анестетиками, рентгенівським випромінюванням, це може зменшити можливість запліднення або шкідливо вплинути на дитину. Поговоріть з лікарем. Ваш лікар також може порадити змінити роботу, що пов’язана з підніманням вантажу.

Скільки ви важите?

Найкраще було б підтримувати вагу відповідно до росту принаймі за шість місяців до вагітності. Однак якщо ви важите більше або менше норми, порадьтеся з лікарем. Але навіть якщо у вас серйозні проблеми з вагою, ніколи не починайте дотримуватися дієти під час вагітності: ви можете позбавити дитину життєво важливих поживних речовин.

Чи правильно ви харчуєтеся?

Ви збільшите ймовірність запліднення й народження здорової дитини, якщо їстиме свіжі й різноманітні продукти. Жінкам репродуктивного віку варто вживати фолієву кислоту. А до та під час вагітності лікар може назначити вітамінні комплекси.

Чи ви курите та вживаєте алкоголь?

Обом партнерам слід кинути шкідливі звички. Тютюн та алкоголь впливає на фертильність, тобто здатність мати потомство, як чоловіків, так і жінок. Куріння та алкоголь небезпечні для розвитку дитини, як до, так і після народження.

Чи виконуєте фізичні вправи?

Щоб підтримувати себе у хорошій формі, намагайтеся робити деякі вправи – ходити чи плавати принаймі 20 хвилин на день.

Для консультацій з лікарем 097 880 47 40 Ірина Василівна Сачук

Номер телефону жіночої консультації – 098 050 31 81.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок