<

Заступник мера Нововолинська приховує кому міська влада роздала житло

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:22 | 11.04.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
7
/ коментарі 4

Перший заступник міського голови Нововолинська Володимир Рожелюк приховує від громади кому і скільки роздали житла в місті. 

Ви платите податки і хочете знати в чиї руки йде майно громади, яким розпоряджаються чиновники? Дзуськи – кажуть вам у Нововолиську. У них свої закони, – пише Четверта Влада

«Четверта влада» кілька днів тому звернулася із скаргами до міського голови Нововолинська Віктора Сапожнікова та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської з проханням притягнути до відповідальності посадових осіб Нововолинської міської ради, які перешкоджають у доступі до публічної інформації із рішень міськвиконкому про розподіл комунального і державного житла у місті.

Наприкінці березня «Четверта влада» звернулася до Нововолинської міської ради із запитом щодо доступу до публічної інформації з проханням надати копії рішень виконавчого комітету міста Нововолинська щодо розподілу житла у місті за останніх десять років та повідомити чому ці документи не оприлюднюються на сайті органу місцевого самоврядування, як цього вимагає закон.

У встановлені законом терміни з міської ради надійшла відповідь з відмовою, за підписомпершого заступника міського голови і за сумісництвом секретаря міської ради Володимира Рожелюка.

Посадовці Нововолинської міської ради обґрунтували це тим, що рішення виконавчого комітету міської ради щодо розподілу житла містять конфіденційну інформацію про громадян. Саме тому, а також за відсутності згоди цих громадян на оприлюднення конфіденційної інформації, ці документи не розміщуються на веб-сайті Нововолинської міської ради та не можуть бути надані на запит.

Це типовий спосіб приховувати інформацію, який порушує закон, але який часто використовують чиновники. Те що він протиправний вже не раз доводила ЧЕТВЕРТА ВЛАДА, зокрема за допомогою прокуратури.

Відповідь з Нововолинська про квартири (2)
Відповідь з Нововолинська про квартири

Однак, у зв’язку з ухваленням Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних» Закон України «Про інформацію» втратив значення базового закону в галузі інформаційного законодавства.

Нині базовим законом в галузі інформаційного законодавства є саме Закон України «Про доступ до публічної інформації». Саме про це йдеться і в «Довідці про вивчення та узагальнення практики застосування адміністративними судами положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 30 вересня 2013 року №11.

За нормами цього закону не належить до інформації з обмеженим доступом інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Обґрунтування посадовців Нововолинської міської ради щодо неможливості розміщення рішень виконавчого комітету про розподіл житла на веб-сайті органу місцевого самоврядування та надання їх копій на запит щодо доступу до публічної інформації через наявність у них конфіденційної інформації є недоречним.

Працівники Нововолинської міської ради можуть вилучити із рішень виконкому інформацію про ідентифікаційний номер облікової картки платника податків, паспортні дані, місце проживання чи реєстрації, якщо така інформація є у документах, та розмістити їх на веб-сайті органу місцевого самоврядування і надати їх на запит журналіста», – вважає «Четверта влада».

Тож журналісти просять міського голову та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провести перевірку на предмет вчинення адміністративного правопорушення (штраф 425 гривень) посадовими особами виконавчого комітету Нововолинської міської ради у зв’язку з протиправною, на їхню думку, відмовою у наданні інформації на запит, притягнути цих посадовців до відповідальності та зобов’язати їх надати запитувані документи.

Нині журналісти очікують адекватної реакції на надіслані скарги і в разі незадоволення вимог обіцяють звертатися до суду.

Нагадаємо, що після скарг в прокуратуру та втручання місцевих депутатів у 2011 році Луцька міська рада надала журналістам копії рішень міськвиконкому про розподіл житла в обласному центрі. На основі цих документів підготовлене журналістське розслідування.

Цікаво, що подібна відписка уже не перша від цього першого заступника міського голови Нововолинська. Громадські активісти та журналісти міста передали «Четвертій владі» торішню відповідь на один із запитів за підписом цього ж посадовця, яка не витримує жодної критики.

Відповідь з Нововолинська Рожелюка

Минулорічна відповідь на запит нововолинського активіста

«Це маячня відверта з двох причин. Перша: зазначена ними підстава – це привід для продовження строку надання відповіді на запит до 20 робочих днів. Друге: про це зазначено у законі «Про доступ до публічної інформації, а не в законі «Про інформацію», – прокоментував зазначену відповідь Володимира Рожелюка медіа-юрист Олександр Бурмагін.

«Взагалі подібна «відповідь» повинна розцінюватися, як заява чиновника «за власним бажанням», – коментують цю відповідь на запит користувачі соцмережі «Facebook», де був розміщений документ.




коментарів: 4
  1. Цікаво буде також взнати людям повні та вичерпні відповіді на наступні питання-1.Кількість членів ГО”Україна+Польща”? 2.Джерела фінансування ГО”Україна+Польща”? Яке відношення має ГО”Україна+Польща” до Польщі?Персональний склад керівних органів ГО”Україна+Польща”?

    • А при чому тут ця громадська організація? Плюс громадська організація на відміну від органів влади не зобов’язана звітуватися.

      • Я як справжній патріот та свідомий громадянин України,керуючісь діючим законодавством України маю право знати, що робить у Нововолинську це ГО,за які кошти воно існує, кількість членів,програму діяльності, склад керівних органів-усе що визнчено Законом України” Про громадські організації. Отримати повну та вичерпну інфомацію про ГО”Україна+Польща” мають право усі громадяни.

        • Який же ти патріот,коли тебе не цікавлять дії влади??Чому тебе не цікавить звідки в прокурорів і міліціонерів гроші,машини-на які чомусь шахтар не може заробити(хоча зарплатня в нього більша). А якоюсь ГО так зацікавився?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа