<

Заступниця міського голови Юлія Лефтер розповіла про вплив війни на економіку Нововолинська, волонтерство, співпрацю з міжнародними партнерами

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:45 | 11.06.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
2483
/ коментарі 4

Навколо особи заступниці міського голови Нововолинська, що відповідає за розвиток економіки та міжнародного співробітництва точиться багато обговорень у соцмережах. БУГ поспілкувався з Юлією Лефтер, та запитав про скандал із волонтером, економічну ситуацію у Нововолинську внаслідок війни та залучення коштів від міжнародних донорів.

Так, Юлія Лефтер зізналася, що війна значно вплинула і на її роботу, і на діяльність всієї міської ради, і загалом на життя громади. За її словами, наразі одним із найважливіших напрямів роботи, яку вона виконує, – стабілізація місцевої економіки й заощадження коштів місцевого бюджету.

Економічна ситуація в Нововолинську

Як повідомила заступниця міського голови Нововолинська, проаналізувавши нинішню ситуацію в місті, стало зрозуміло, що надходження до місцевого бюджету будуть значно меншими. Саме тому місто і громаду очікує оптимізація неефективних відділів, управлінь і структур й скорочення працівників. Однак, заступниця мера запевнила, що їм будуть запропоновані інші робочі місця, наприклад, в підприємствах, які переїжджають до Нововолинська з міст, що опинилися на лінії вогню.

“Нас чекають нові економічні виклики. Й оптимізація багатьох речей: структури штату виконавчого комітету, інших управлінь, об’єднання різних структур в одне ціле, наприклад, стоматології з лікарнею.

На сьогодні дуже важливими стають люди, які готові платити податки: підприємства і підприємці, які здійснюють свою діяльність на території нашої громади. Від їх роботи і того, як вони справляється з викликами війни, залежить наповнення місцевого бюджету. І від того буде залежати, як ми зможемо підготуватися до наступного опалювального сезону”, – зауважила Лефтер.

Наразі держава обмежила фінансування деяких видатків і кошти з місцевого бюджету можна виділяти тільки на забезпечення критичної інфраструктури й утримання місцевих військових формувань. Ще одна проблема, з якою зіткнулися нововолинські підприємці – втрата постачальників. Також є логістичні труднощі і відсутність різноманітних фахівців, яких залучають до війська.

Однак, попри усі ці проблеми, на думку Лефтер, бюджет міста таки буде виконаний.

Як Юлія Лефтер реагує на критику у соцмережах та скандал із псевдоволонтером

Також під час розмови журналісти поцікавилися, як заступниця мера реагує на критику, яка нещодавно на неї посипалась в соцмережах. Юлія Лефтер щиро зізналася, що ця ситуація її зачепила і схвилювала. Однак за соцмережами вони мало слідкує, бо не вистачає часу.

“Це біда нашого суспільства. Але для того воно і є, щоб контролювати це. Адже влада не може знати всіх і всього. Тому мешканці мають бути відвертими. Це дуже важливо. І якщо люди мають, що сказати, і знають порушників, то потрібно повідомляти про це. Але треба мати вагомі факти. І варто звертатися у структури, які впливають на те, щоб попередити правопорушення і різноманітні злочини.

Також сьогодні дуже важливо, аби у мешканців було розуміння того, що довіряти потрібно лише офіційним джерелам”, – зауважила заступниця мера.

Вона запевнила, що відкрита до людей і відверта з ними. Тому, якщо в когось виникають якісь питання, то можна звернутись особисто до неї в робочий кабінет, що в міській раді, у соцмережах посадовиця не відписує. Також для спілкування з мешканцями організовують різноманітні фокус групи.

Окрім цього, заступниця міського голови прокоментувала ситуацію, яка недавно виникла із псевдоволонтером і обшуками, які проводила поліція в її кабінеті. Лефтер запевнила, що раніше не була знайома з цим чоловіком.

“До нас в міську раду прийшли правоохоронці із запитом на певні документи. Вони зайшли в мій кабінет, де працювала я і ще двоє працівників міської ради. На запит ми надали необхідні документи, які підтверджують, що відповідно цей громадянин звернувся в міську раду через водіїв, яких він посилав за кордон для того, щоб вони привезли гуманітарну допомогу. Під цим “соусом” було це подано в міську раду. Це надзвичайно поганий приклад в нашій громаді.

Дуже прикро, що в даній ситуації цей чоловік мав злочині наміри. Цей випадок вплинув на нас всіх. Але зараз наше завдання – надати слідству якнайбільше матеріалів і доказів того, як він вчиняв. Якщо будуть потрібні якісь пояснення, то ми так само їх надамо, аби поставити крапку в цьому слідстві й для того, щоб громада знала, що саме відбулося і хто за це поніс відповідальність”, – пояснила посадовиця.

Релокація бізнесу, підтримка діючих підприємств

Заступниця міського голови повідомила, що за час війни багато місцевих виробників відкрили свої двері для релокованого бізнесу і тих виробництв, які не можуть здійснювати діяльність в інших регіонах через війну і активні бойові дії. Так шість підприємств уже переїхали до Нововолинська. І наразі уже запущене швейне і виробництво з переробки пластику. Також у стадії запуску ще декілька підприємств.

Окрім цього, зараз ведуться перемовини з іншими серйозними гравцями на ринку виробництва харчової промисловості й триває підготовка усієї інфраструктури, необхідної для їх можливого переїзду. Аби зацікавити підприємців, мерія навіть готова звільнити їх від деяких податків.

“Зараз управління економіки готує програму для підтримки бізнесу, де ми хочемо врахувати ті запити, які поступають і пов’язані з реолокацією виробничих потужностей. Це і переїзд, і налагодження роботи в нових умовах, і відновлення устаткування. Ми хочемо запропонувати підприємствам такі спеціальні ваучери, які зможуть покрити ці їхні видатки. Бо зараз надзвичайно важливо, щоб податок на додану вартість, ПДФО продовжував надходити в місцевий бюджет”, – зазначила Юлія Лефтер.

Вона додала, що у місті планують будувати нове житло для переселенців, аби вони залишалися тут жити.

“Це навіть може бути каркасне будівництво житла, яке можна швидко побудувати за два-три-чотири місяці, щоб на новий сезон люди вже могли тут поселитися. Бо виробництва, які до нас приїжджають, перше, чим цікавляться – де саме вони здійснюватимуть свою діяльність, а друге, чи зможуть вони перевести сюди свої сім’ї і родини свого топ-персоналу. Над цим усім ми зараз працюємо”, – повідомила Лефтер.

Вона наголосила, що незважаючи ні на які труднощі, проблеми і перепони міська рада працює над тим, аби місто продовжувало розвиватися. Так, місто виграло раніше виграло грант на запровадження енергоефективності по програмі «GIZ». Спочатку планували за ці кошти утеплити 7-поверховий корпус лікарні. Проте через воєнні дії, цей проєкт стало проблемно реалізувати. Тож вирішили придбати нові твердопаливні котли в місцеві котельні, які опалюють усі комунальні установи і організації міста. Це дасть можливість не бути залежними від газу.

Волонтерська діяльність у Нововолинську

Розповіла Юлія Лефтер і про налагодження волонтерської діяльності, яка зараз активно проводиться в Нововолинську. За її словами, місцеві волонтери зорганізувались і здійснюють регулярні поїздки за гуманітарними вантажами в Польщу, Німеччину, Францію, Іспанію, Італію, Бельгію та інші країни, які допомагають місту, лікарні, місцевим мешканцям, переселенцям та жителям регіонів, які опинилися на лінії вогню. Також нововолинські волонтери співпрацюють з Міжнародною організацією “Ротарі” й допомагають людям на період війни виїхати в інші країни Європи.

“В Нововолинськ переїхав з Києва засновник франкомовного клубу Ротарі-Київ-Бальзак і нам вдається налагоджувати співпрацю з франкомовними країнами. Переважно це Франція. Наразі вже було здійснено перевезення більше 600 дітей, мам і старших людей, які ми розмістили у французьких сім’ях на їх повному забезпечені. Там ці люди отримують матеріальну допомогу, мають можливість працювати і навчатись. Для нас це дуже велика допомога, адже ми туди відправляли людей, які дійсно цього потребували, зокрема осіб і дітей з інвалідністю.

Волонтерська допомога надається самоорганізованим волонтерським штабом, до якого входять місцеві активісти і переселенці. Зараз це дуже важливо і є нашим пріоритетом. Тут моя роль в тому, щоб вивчити необхідну законодавчу базу і забезпечити для них правила, які допоможуть цю допомогу отримувати й мати”, – зазначила заступниця мера.

Оздоровлення дітей за кордоном

Вона додала, що завдяки хорошій співпраці місцевої мерії з іноземними містами-партнерами та міжнародними організаціями цього літа школярі з Нововолинської громади та переселенці, які зараз тут проживають, зможуть відпочити й оздоровитися в Польщі, Німеччині, Франції, Італії та Іспанії.

“Ми звернулися до наших польських і німецьких міст-партнерів, аби вони допомогли нам організувати оздоровлення дітей. А також окремо до уже згаданого клубу Ротарі. Є вже пропозиції від польських міст Романов, Білгорай і Отвоцьк, французького Шамані та італійського й іспанського міст. Трохи є труднощі із логістикою: перевезення, документальне оформлення і відповідний супровід. Та сторона повністю бере на себе витрати щодо проживання, харчування, оздоровлення і дозвілля”, – проінформувала Лефтер.

За її словами, списки дітей, які поїдуть за кордон, формуватиме управління освіти. А навчальні заклади можуть звертатися зі своїми пропозиціями і переліком дітей, яких необхідно оздоровити першочергово.

“Це має бути добра воля батьків і використання певних дій щодо оформлення необхідних документів: закордонних паспортів, довіреностей і так далі. Тому така можливість буде запропонована ширшому колу людей, аніж сім’ї пільгових категорій. Ми будемо записувати усіх охочих, а потім розподіляти”, – доповнила заступниця міського голови Нововолинська.

Заступниця наголосила, що наразі Нововолинськ має тримати тил та продовжувати бути містом, яке може приймати переселенців, спасати виробництва й економіку, і при цьому бути забезпеченим роботою, стабільними і регулярними зарплатами, електроенергією, теплом, транспортом й необхідною інфраструктурою. Більше дивіться у відеоінтерв’ю із заступницею міського голови Нововолинська Юлією Лефтер.

Читайте також: Міський голова Борис Карпус розповів, як живе Нововолинська громада в умовах війни




коментарів: 4
  1. Чому не виділяють коштів теробороні ? Так це справа добровільна , але ж навіть у селах надають якісь кошти добровольцям а у нас ні . Скільки коштів було виділено на піар міської ради в цьому році ? Коли можна буде дізнатись заробітню плату міської влади під час воєнного стану ? І взагалі звітність міської ради ?

  2. Кажуть що один х…до ховається у бункері , а у нас де не лунають постріли ( не дай бог ) дехто наради проводить у бомбосховищах , і про яку звітність може іти річ , відповідь одна ” Воєнний стан ” А потім думай собі сам , хто і скільки .

  3. Одна прозора водичка, у вашому інтерв`ю, пані-товаришко заступнице міського голови Юліє Лефтер. І в темі про необхідність контролю членів НВ ОТГ за діями місцевої влади, ви злукавили. Я можу надіслати вашу відписку на моє ім`я, де ви теж брешете. Але, вам тут не Бердичів і не Васильків. Пора у вирій, додому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер