<

Загалом ми завжди були найбіднішим містом на Волині, при тому із найбагатшим населенням, — мер Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:38 | 22.08.2022 / Нововолинськ / /
Перегляди
7984
/ Коментарі відсутні

Міський голова Нововолинська Борис Карпус розповів про бюджет громади та його наповнюваність в умовах війни.

Про це йдеться в інтерв’ю мера виданню «Сила правди».

Він зазначив, що загалом ще до війни Нововолинськ завжди був найбіднішим містом (порівняно із Луцьком, Ковелем та Володимиром) на Волині, при тому із найбагатшим населенням. Це видно за індексом податкоспроможності та індексом споживчих цін. Індекс споживчих цін у місті був найвищий, бо люди мали гроші й вони їх витрачали.

На питання, звідки мали кошти, мер відповів:

“Це зокрема регреси. Тобто в нас є багато людей із профзахворюваннями, відповідно їм держава компенсує втрату здоров’я і в результаті 200 мільйонів гривень заходить за рік у місто через ці виплати. Також традиційні для прикордонного міста речі: заробітки, контрабанда, допомога від родичів із-за кордону. Ще врахуємо, що були шахти, більшість закрилися. Була територія пріоритетного розвитку, зайшли кілька підприємств і вони тут залишилися”.

У Нововолинську індекс податкоспроможності 0,62. Це означає, що ми заробляємо дві третіх від того, що нам необхідно витратити для нормального функціонування. Тобто на освіту, на культуру, на благоустрій, на всі енергетичні видатки та інше. Решту місту додає держава у вигляді субвенцій та дотацій. 

“Моя глобальна ціль, яка можливо ніким не буде оцінена, це вивести показник на 0,9. Коли є такий показник, це означає, «спроможна громада». І це нам потрібно, бо недалеко той час, коли до нас ще приєднають території. А наразі ми з цими не можемо з усім справитися. Тут на місто не вистачає. А там люди теж живуть. І перше, із чим ми стикнулися: там бардак зі всім насправді. Вода не облікована, сміття не обліковане і породжує безліч стихійних сміттєзвалищ і ми маємо відповідні приписи від екологів.

Потрібно вчити людей укладати договори і вивозити сміття нормально. Бо всі були в Європі, всі думають, чого там так чисто. Та просто люди платять гроші за вивіз сміття, а не самі в мішках десь викидають біля церкви. Це просто нонсенс”, – каже мер.

Щоб розуміти ситуацію з наповненням бюджету мер щомісяця телефонує до топ-100 платників податків і спілкується із ними про те, яка ситуація.

“Ми не завжди маємо інструменти допомогти їм швидко. Але я розумію, що нам для розвитку і відповідно наповнення бюджету треба робити акцент на експорт. Для цього ми зараз взяли всіх ЗЕД (суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, — ред.) і з ними працює моя заступниця, визначає проблеми. І далі ми будемо шукати експертів під їхні потреби, міжнародних донорів фонди, торгово-промислові палати. Це потрібно робити, бо в платників податків були проблеми. В ливарників були, в «Кроноспана» були, у «ВМК» (Волинська меблева компанія, — ред.). Зараз наше завдання їм не заважати. Це зрозуміло і ми з цим справлятися. Будем пробувати їм допомогти.

Бо березень-квітень ми не виконали бюджет. До трьох мільйонів ми недоотримали”, – розповів Карпус. 

Зараз ситуація стабільніша. По динаміці до минулого року Нововолинськ другий серед міст обласного значення.

“Ясно, що Володимир перший. У них є військова частина, 14 бригада. В них там перевиконання 250 мільйонів при бюджеті умовно у 200 мільйонів. Ми по-білому заздримо колегам”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця