<

З нововолинськими освітянами зустрілася Ірина Фаріон

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:21 | 30.09.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
1120
/ коментарі 3

30-го вересня у Нововолинську відбулась зустріч вчителів ліцеїв громади з педагогом, політичною та громадською діячкою Іриною Фаріон.

Ірина Фаріон – професор університету «Львівська політехніка», член Політради «Свобода», Народний депутат України 7-го скликання (2012 – 2014), голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

На зустрічі мовознавиця підняла питання про те, як повернути українцям їхню свідомість та історичну пам’ять, поділилась з вчителями цікавою та пізнавальною літературою.

“Ми маємо чимало слів іншомовного походження та абсолютно не потрібних нашій мові, адже на них у нас є свої «відповідники». Їх нам привозять з деінде. І це по при те, що ми маємо свою колосальну педагогічну школу. Все потребує підживлення своїм “хлібом”, – зазначає педагог.

Відвідувачам заходу Ірина Фаріон розповіла про історію скасування мовного закону “Ківалова-Колесніченка”.

“Коли я йшла в парламент у 2012 році, основним моїм завданням було скасувати закон “Ківалова-Колесніченка”. Тому 10-го січня 2013 року ми відразу зареєстрували новий закон.
Це був мовний закон, над яким Сергій Головатий працював 20 років. Тоді я звернулась до нього з проханням, аби спільно просувати цей закон. Сергій погодився з умовою, що опозиція буде діяти спільно. Ми визначили людей, які будуть просувати цей закон від кожної фракції”, – згадує мовознавиця.

Головною метою було створити окремий мовний закон.

“У дні майдану, 23-го лютого, ми поставили на голосування дві постанови про скасування закону “Ківалова-Колесніченка”. Одна з них була моя, інша – Вячеслава Кириленка.
Чому дві? Відповідно до моєї постанови цей закон потрібно було скасувати через те, що він суперечить 10 статті Конституції України. Формулювання у Вячеслава було про те, що закон порушив процедуру ухвалення. Разом ми обрали другу постанову, адже вона – технічна”, – розповіла Ірина.

У результаті було отримано 226 голосів, але постанову до виконання не підписали.

“Тоді було вирішено зібрати 45 голосів депутатів та звернутись до Конституційного суду України, аби скасовувати закон. Звернулись у червні 2014-го року, провадження почалось у 2017-му році. Саме тоді було скасовано мовний закон “Ківалова-Колесніченка””, – додає мовознавиця.

Потрібно було ухвалювати новий закон, зі слів Ірини Фаріон, це стало «найогиднішим».

“Ліберальні структури взяли закон Сергія Головатого, який було зареєстровано у 2013-му році, виключають найважливіші речі та начиняють всіляким «мотлохом». 25-го квітня 2019-го року проголосували за такий гібридний закон”, – говорить педагог.

За словами Ірини Фаріон, мовне законодавство в Україні потребує змін і це важливвее завдання перед народними депутатами. Пані Ірина розповіла вчителям про ідею введення нового правопису в українській мові.

“Правопис, яким ми писали, було випущено у 1933-му році. Після відродження інституту української мови, директором якого став Василь Німчук, головним завданнями якого було – відновити наш правопис. Директор інституту визначив 19 базових ознак – фонетика та морфологія” – зазначила мовознавиця.




коментарів: 3
  1. а я думав то та Фаріон що з Лісапетного Батальйону, знову на гастролі завітала

  2. Просто цікаво, вчителі добровільно прийшли на зустріч з “мовознавицею” чи в чемно-примусовому порядку?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер