<

Як виробнича нарада перейшла в громадські слухання: Сапожніков, Гунчик і делегація від міністра Демчишина спілкувалися у присутності нововолинських шахтарів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:08 | 30.12.2015 / Нововолинськ / /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

29-го грудня відбулася зустріч мера Сапожнікова, людей Демчишина, губернатора області з представниками ДП “Волиньвугілля” та шахтарями Нововолинська.

Демчишин у Нововолинськ не приїхав, зате прислав свого радника, керівника вугільного департаменту та “улюбленця” профспілкових керівників вугільних підприємств Олександра Крука.  Присутніми були також в.о. директора ДП «Інституту УКР НДІ проект Роман Брицький, в.о. директора ДП «Львіввугілля» Андрій Дяченко, директор ДП «Волиньвугілля», керівник ДП «Передпускова дирекція шахти № 10 «Нововолинська» Сергій Кожушкін.

Федору Богдану міністр дав телеграму, що у міськраді відбудеться нарада з шахтарських питань. Натомість на копальнях пішла мова про те, що це будуть громадські слухання.

Не забарилися і близько 15.00 у виконкомі біля кабінету мера вишикувалися групами працівники новолинських шахт. Нараду провели за закритими дверима, пізніше зібралися у залі на першому поверсі. Розпочали з приємного – Володимир Гунчик вручив нагороди “Заслужений шахтар України” нововолинським вугільникам. Після того взяв слово Олександр Крук – вийшов за трибуну, як “на коврик”. Спілкування з радником давно чекали виснажені шахтарськими реаліями працівники копалень, профспілкові лідери підготували багато актуальних запитань. Ніхто не здивований, що відразу після приїзду в Нововолинськ китайських інвесторів, міністерство “заворушилося” і тепер бажаючих інвестувати в нововолинські шахти хоч відбавляй – міністр підшукав своїх людей. Не виключено, що приїзд делегати від Демчишина завдячили саме питанню проштовхування “довірених” інвесторів під соусом турботи про вугільну галузь та її розвиток.

“Головним чинником стабільної роботи буде технічне переоснащення. Ми застосуємо весь інструментарій для того, щоб знайти державні кошти або кошти, які готові вкладати інвестори. У нас є декілька пропозицій щодо інвестиційних зобов’язань і ми готові їх розглянути”, – так ненав’язливо розпочав розповідати про плани міністерства Олександр Крук.

Окремо він подякував працівникам і керівникам шахти №9, яка показує один з найкращих результатів по плану видобутку вугілля у 2015-му році в порівнянні з іншими підприємствами і висловив сподівання, що нововолинські копальні повторять долю шахти “Надія”. Хоч, як відомо, ця копальня, на відміну від першої у Нововолинську отримала всю суму коштів на реструктуризацію.

“Ви можете сказати конкретно, ці інвестори готові інвестувати проходку? Відносно китайців, чи взагалі міністерство розглядає цей варіант? У вас мала бути технічна нарада, я впевнений, що ви готові назвати прізвища інвесторів і в що конкретно вони готові вкладати. Чи готові вкладати в матеріальне забезпечення?”- такі питання задав керівник профспілки шахти №1 Анатолій Мухомеджанов.

На жаль, вичерпної відповіді на яких умовах будуть заходити інвестори шахтарі так і не почули. Посипалися звинувачення, що саме “міністерські” директори керували копальнями, а чиновники дозволили приватизувати збагачувальну фабрику і тепер гірники мають те, що мають. З першої шахти 7 тисяч тонн вугілля було вкрадено і ніхто за це не відповів.

“Ми виходимо з тих обмежених ресурсів що є у міністерстві. Китайці – це  банкіри. Їх не цікавить економіка, їх цікавить повернення коштів. Інвестиції готові вкласти тільки під державні гарантії. Організація цього процесу в сьогоднішніх умовах не реальна, по-перше в плані часу – це мінімум півроку. Потрібно контролювати, щоб цей інвестор виконав свої зобов’язання, а не поматросіл і бросіл”, – висловився Крук.

Виходить, міністру й команді вгодити не так і просто. Голова місцевої організації НПГУ Сергій Демченко неодноразово розповідав про те, що на спільних нарадах Демчишин постійно повторював: “Шукайте інвесторів”. Уже знайшли, але не таких.

“Ви говорили поза камеру: “Дев’ята шахта нормально працює, тільки ми готуємо документи на закриття”. Це ваші слова і міністра. В суботу я бачив виступ з вами по телебаченні, де особисто сказали, що працівники першої та дев’ятої шахти будуть переводитися на десяту і навіть “Червоноградську”. Я це бачив і сплутати вас ні з ким не зміг. Говорили знайти інвесторів – будь ласка. Є китайці. Вони хочуть почати з проходки, нарізати, а тоді вже видобувати вугілля. А ви нам що пропонуєте? Закриття. І не треба лапшу вішати на вуха. 10 днів не працюємо через те, що ви виключаєте світло”, – як завжди радикально виступив профспілковий лідер шахти №9 Василь Гура.

Радник міністра, який попередньо при всіх шахтарях подякував керівництву шахти 9 за найкращі показники роботи, розуміючи, що романтики не вийшло, відповів: “Так, 9-та йде на закриття, але будь-яке підприємство, яке балансує, міністр ніколи не закриє”.

Губернатор області, аналізуючи розмову, виділив головні питання для міністерства: план дій на 2016 рік, якого на сьогодні немає; бюджет – розписати державну підтримку; дати заключення на інвестиційний проект, який шахтарі запропонували; погасити залишок боргів перед шахтарями.

“Сьогодні трудовий колектив керівників “Волиньвугілля” запропонували міністерству інвестиційний проект. Не має права ні губернатор, ні міністр його відмінити. Давайте ще раз дамо можливість міністерству показати, що дана пропозиція має право на життя. Або покладіть альтернативний проект”, – сказав Володимир Гунчик.

_DSC0278_tn
_DSC0281_tn
_DSC0286_tn
_DSC0301_tn
_DSC0309_tn
_DSC0314_tn
_DSC0331_tn
_DSC0339_tn
_DSC0346_tn
_DSC0354_tn




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок