<

Як триває процес розробки Стратегічного плану Нововолинська: презентували етапи впровадження

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:07 | 22.07.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
1549
/ коментарів 8

Стратегічний план розвитку Нововолинська: обговорили перші напрацювання, як виглядатиме процес розробки та хто братиме участь.

На стратегічній сесії 20-го липня в Агенції регіонального розвитку Прибужжя зібралися місцеві депутати, активісти, підприємці. Відкривали захід голова громади Борис Карпус, народний депутат Ігор Гузь та виконавчий директор Асоціації міст України Мар’яна Конончук. Вони звернулися до присутніх, розставивши акценти на необхідності прийняття для громади такого документу, як Стратегія розвитку.

Були запрошені експерти Програми U-Lead з Європою Петро Мавко, виконавча директорка агенції Bloom Büro Ельза Сагура, яка наголосила на важливості бренд-буку міста, і консультант CIVITTA Сергій Корнилюк.

Зауважимо, у Нововолинську немає стратегії розвитку і куди має рухатися місто, важко зрозуміти без детального вивчення цього питання. Саме тому міський голова та його команда запустили масштабний процес із розробки стратегії. До нього залучають і представників влади, і експертів, і громадськість. Вивчають думку мешканців.

Про перші кроки у написанні розповіли присутнім на стратегічній сесії.

Як зазначив міський голова Борис Карпус, процес стратегічного планування – доволі об’ємний, який тривати може більше року. І він буде включати інтерв’ювання, соціологічні опитування, громадські обговорення.

Народний депутат Ігор Гузь відмітив, що Стратегія розвитку міста – це не лише про інвестиції, якісне управління, нові підходи, а і про свідомість.

“Роками в Нововолинську була одна й та сама влада. Люди звикли, що можна кидати сміття, де хочеш, паркувати автомобіль де-інде, що порядку немає і зі всіма можна домовитися, в тому числі з міським головою, всупереч законодавству.

Вибудувати новий Нововолинськ буде важко, якщо ми не змінимо ставлення людей до процесів, до залучення їх в процеси управління містом.

Стратегія розвитку має бути доступна та зрозуміла, щоб місто знало, чого хоче досягнути. Важливо в процесі максимально застосовувати соціологічні дослідження, – зазначив нардеп.

Виконавчий директор Асоціації міст України Мар’яна Конончук говорить, що переважно стратегії міст – “мертві” і не працюють. Лише одиниці міст розробили живі та динамічні стратегії, адаптовані під громади, такі є у містах Львів та Дніпро.

“Захоплює відношення міського голови Нововолинська до підготовки Стратегії розвитку Нововолинська, який є ініціатором та рушієм. Адже переважно, голови пасивно спостерігають. І якщо кожен, виходячи зі своїх симпатій до Нововолинська, буде готовий внести частку до розбудови стратегії, то вона матиме дієве майбутнє.

Під час заходу голова громади презентував процеси формування стратегії Нововолинська. Уже були проведені фокус-групи, на яких зібрали представників різних цільових аудиторій. На зустрічах в мешканців цікавилися про одні й ті ж речі, наприклад: топ проблем міста, яким його бачать через кілька років, що потрібно в першу чергу змінити тощо.

Зокрема, уже вдалося виділити пул проблем:

  • встановлення відеокамер, створення муніципальної варти
  • сортування сміття, нова багатофункціональна техніка для прибирання вулиць
  • залучення інвестицій, розвиток підприємництва
  • сучасні дороги, переходи, велодоріжки, будівництво нового житла
  • оновлення парку, реконструкція міського озера, нові ТРЦ, будівництво аквапарку

Моменти, на яких наголошували учасники фокус-груп, які варто змінити в місті – це одні із напрямків формування стратегії. Ще однієї складовою є бренд-бук міста. Він покликаний зробити місто впізнаваним та привернути увагу інвесторів і туристів.

Ельза Сагура – виконавча директорка агенції Bloom Büro, яку запросили долучитися до розроблення стратегії бренд-буку, проаналізувала присутнім висновки, які зробили про місто під час зустрічі за круглим столом у міській раді представників громадських організацій, директорів культурних установ міста, активних творчих мешканців.

Зокрема, після обговорення з нововолинцями напрямків створення бренд-буку, були виділені акценти, в якому напрямку рухатися та яке гасло сформувати для міста. Виділили 5 концепцій:

  • місто єдності
  • відкритий до нового
  • з містом на “ти”
  • близьке місто
  • місто відкритих людей

У процесі формування Стратегії Нововолинська та визначення бренду, будуть ще проводити ряд опитувань.




коментарів: 8
  1. І скільки грошей потратили на цей балаган? Чи колись хоч копійка перепаде жителям громади, чи і далі будемо жити семінарами? Стратегічний план розвитку міста полягає в створенні протизаконної і, ну дуже дорогої, муніципальної варти, очистки озера та випуску дорогезного буклету про місто? Не смішіть мої тапочки! І перестаньте тратити гроші громади на непотріб!

  2. Зауважимо, у Нововолинську немає стратегії розвитку і куди має рухатися місто. Як зазначив міський голова Борис Карпус, процес стратегічного ПЛАНУВАННЯ – доволі об’ємний, який тривати може БІЛЬШЕ РОКУ. Поки будуть планувати, як жити ?
    Ще однієї складовою є бренд-бук міста:
    місто єдності
    відкритий до нового
    з містом на “ти”
    близьке місто
    місто відкритих людей
    А взагалі, це про що ? Більше року планувати ? А на “носі” зима ! Хто-небудь переймається цим ?

  3. Фокус-групи, бренд-буки, стратегія розвитку, яка буде писатись ще декілька років—круто, модерново. Тільки поясніть мені, відсталому совку, а закотивши рукава коли ви приступите до роботи? Зима на носі!!! Чи бла-бла-бла-бла — це і є робота по модерновим проєєєєєєктам.

  4. “Цель ничто, движение (стратегия) – всё ! ” Так яка ціль ? Квітуче місто з щасливими мешканцями ? Всі ЗА ! А шо треба для щастя ? Робота, зарплата своечасно, шоб не тільки на комуналку вистачало, дах над головою для себе і дітей, перспективи для дітей крім пшекських плантацій. Ну і відчуття, шо ти не “тварь дрожащая” ! Так шо спочатку визначте конкретну ціль, а потім можна і про стратегію досягнення поговорити ! А так да, всі за все хороше проти всього поганого !

  5. Щодо висловлювання, що люди звикли викидати сміття де хочеш. Шановний міський голова та депутати! Ви напевно не виходите в місто, а пересуваєтесь лише автомобілем, інакше, Ви побачили б наскільки місто стало бруднішим за останній рік. Та Вам і не потрібно далеко йти, бруківка перед виконкомом, і не тільки, починає зростати травою, а ще можете перейти дорогу і посидіти на лавочках під деревами та оцінити чистоту доріжок, а після вихідних пройдіться “стометрівкою”. Правда під кінець липня нарешті покосили траву.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок