<

Як нововолинська влада дробить замовлення, аби уникнути публічної звітності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:56 | 5.07.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
21
/ коментарів 7

4-го липня у приміщенні виконавчого комітету Нововолинської міської ради відбулися громадські слухання щодо проекту “Про затвердження Порядку здійснення допорогових закупівель”.

На жаль, через погану інформованість мешканців, відвідало захід аж двоє із представників громади: Борис Бабійчук та Руслан Соловйов. Решта – начальник жеків та житлово-комунальні організації. Жителі міста, які зацікавлені системою ProZorrо навіть не знали про громадське слухання, адже, зі слів Бабійчука, завуальована інформація, яка була подана на четвертій сторінці газети “Наше місто”, де навмисно об’єднали повідомлення про два різних слухання, була недостатньо зрозумілою для мешканців.

Борис Бабійчук коментує:

“Я подав пропозицію для нашого міста, щоб закупи від 10 000 гривень, які здійснюються за міські кошти комунальними підприємствами, були оприлюднені у системі допорогових закупівель”.

Проте, комунальні підприємства повідомили, що їм взагалі не потрібна дана система, адже це ускладнить робочий процес. Позиція влади – їм не потрібно відкритості. В першу чергу, хто повинен бути зацікавлений у цьому – громада, але вона була у складі двох осіб.

Зі слів Бабійчука, Олександр Громик, один із заступників міського голови, зазначив, що врахує зауваження щодо оприлюднення витрат від 10 000 гривень. В першу чергу це стосуватиметься шкіл та лікарень. Хоча, дане звернення має відношення також до комунальних підприємств, але влада намагається уникати такого рішення.

IMG_7847

Оприлюднені витрати допоможуть орієнтуватися нововолинцям на що йдуть використані кошти. Якщо вартість товарів чи послуг перевищує 200 тисяч гривень, оприлюднення звіту про укладені договори є обов’язковим.
Але нововолинці і досі чомусь не знають про закупівлі міської ради, яка витратила на центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) близько 300 000 гривень приблизно за 2 місяці.

Схема така. Для того, аби не оприлюднювати свої закупи, потрібно просто “дробити” те, що маємо. Тобто купувати із певною періодичністю. Тоді в документації буде все вірно і оприлюднювати публічно витрати не треба.

Міська рада тут вчинила мудро. Спочатку в березні вони купують для ЦНАПу моноблоки та принтери на суму 197 909 гривень 90 копійок. Трішки із запізненням, а саме 18 квітня, було придбано оперативну пам’ять, сума якої становить 7 938 гривень (зазвичай “оперативку” на таку суму не купують, зрозуміло, що вона належить тим самим моноблокам, які купили раніше). Також закупили обладнання відеонагляду вартістю 97 580 гривень. Загальна сума придбання для ЦНАПу становить трішки більше 300 000.

Дана купівля зареєстрована на ФОП Недбало Г. В., зі слів Бабійчука, у даної особи в класифікації видів економічної діяльності зазначено організування інших видів відпочинку та розваг, а це суттєве порушення, яке тягне за собою кримінальну відповідальність.

Наголошуємо, що закон забороняє дробити замовлення, проводячи замість однієї закупівлі декілька, щоб уникати публічної звітності чи використання системи ProZorro. Проте для стабільної нововолинської влади не існує ніяких перешкод, тим паче з якимись там законами.




коментарів: 7
  1. БОря треба було кинути розсилку про громадські слухання всім кого рахував за потрібних через КОНТАКТИ, ОК, ФБ…..тоді б було краще

  2. Уточнення з реєстру ФОП Недбало Г.В. – Код КВЕД 93.29 Організування інших видів відпочинку та розваг сума 197909,9 оп.за моноблоки,принт.(для новоствореного прим.ЦНАП) вид.нак.№Г-xxxx в.11.03.16,д.1 в.11.03.16 без.ПДВ.
    Я так розумію, ігровий клуб відкрили в ЦНАПі.

  3. З 1 серпня вступає в силу Закон, і допорогові закупівлі будуть обов”язковими. Так що ніхто тут нічого не зробить.

  4. Я взагалі чудуюся із вибоців Нововолинська. Тупо голосують за брехливу владу – із року в рік. Десятиліттями, за одних і тих самих осіб. За місцевих депутатів, у більшості своїй – у вигляді сірої і тремтячої маси чи холодцю. Які палець у палець не вдарять, щоби захистити правду. Які дружно, за деяким виключенням, одностайно голосують майже за все, що задумав і проводить у життя, Сапожніков. Ці історії неодноразово спостерігались іще за покійного “дєточки” – голови ВОДА Б.Клімчука. І можу довести це документально, якщо комусь цікаво. Міліцейські архіви теж наповнені подібними документами…

  5. Все це для нас дуже сумно,але й смішно!Питання ,а Бабійчук чого раптом так повстав???бо в нього не замовили?а раніше виявляється все влаштовувало,коли хоть і втридорого але в нього купували!!!Боротьба починається коли зачіпають власні інтереси і тільки!

  6. Це просто капець. Я знав , що будуть дробити замовлення на дрібні. Де перевірки з області? Де контроль фактично отриманої продукції і відповідність її документам? Хоч бери й свою партію створюй та в депутати йди. Але ж бути чесним в цьому місті не можна. Небезпено для життя! замкнуте коло якесь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця